Evlilik hayali kabusa dönüyor: Maliyet 600 bin TL'ye yaklaştı!

Son bir yılda ev kurma maliyetlerinde rekor bir artış yaşandı. Ortalama kalitede bir evi döşemenin masrafı yüzde 100 artarak 300 bin liradan 450-500 bin liraya fırladı. Bu durum, evlilik hayali kuran birçok çift için büyük bir engel teşkil ediyor. İşte haberin detayları..

EKONOMİ 13.04.2024, 09:10
Evlilik hayali kabusa dönüyor: Maliyet 600 bin TL'ye yaklaştı!
Evlilik masrafları rekor seviyeye ulaştı! Geçen yıl ortalama bir evi döşemek 300 bin TL civarındayken, bu yıl bu rakam 450-500 bin TL'ye fırladı. Düğün masrafları da eklenince ev kurma maliyeti 600 bin TL'ye yaklaştı. Bu durum, ev kurma hayali kuran birçok kişiyi zor durumda bırakıyor.
Evlilik masrafları rekor seviyelere yükselmeye devam ederken, ekonomiye sıkılaştırma politikaları kapsamında getirilen taksit sınırlaması beyaz eşya ve mobilya üreticilerini de zora soktu.
Üreticiler, geçtiğimiz senelere göre düğün alışverişinde talebin düştüğü ve yurttaşların ucuz ürüne yöneldiği belirtiliyor. Uzmanlar ise taksit sınırlamasının talebi daha da düşüreceğini ve sektörü olumsuz etkileyeceğini savunuyor.
Evlilik alışverişlerinde hareketliliğin görüldüğünü fakat tahmin edilen seviyelerde olmadığını söyleyen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Elektrikli Ev Aletleri Komisyonu Başkanı Fadıl Hekimoğlu, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
Tüketicinin orta ve alt segment ürünlere meylettiğini aktaran Hekimoğlu, “Eskiden aralarındaki fiyat farkı 3-4 bin TL’ydi şimdi 15-20 bin TL oldu” diye konuştu.
Ev mobilyası satın almanın son yıllarda giderek zorlaştığını ve sepet fiyatlarında yaşanan rekor artışlar, ev kurmayı düşünenleri adeta çaresiz bıraktığını ifade eden Konfor Mobilya İcra Kurulu Üyesi Akın Can ise şunları söyledi:
Taksit sınırlamasının talebi daha da düşüreceğini ve sektörü olumsuz etkileyeceğini ifade eden Doğanlar Mobilya Grubu CEO’su Mustafa Karamemiş ise şu şekilde konuştu:
Arzum’un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı ise “Bizim segmentte ‘fiyat artacak ve taksit düşecek’ korkusu satışları diri tuttu. Yılın ilk üç ayında satışlar yüksekti. Önümüzde Anneler Günü var o da talebi diri tutmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.
“Geçen yıla göre de düşük. Fiyatlar beyaz eşyada yüzde 60-65 civarında arttı. Perakende veya toplu alımlarda özellikle çeyiz alımlarında düşük taksit sayısı ve kredi zorluğu tüketiciyi oldukça zorluyor. Bu konuda bir gevşeme gerekli. En azından 12 taksit yapılabilir. Esnaf için de kart komisyonları düşürülebilir. Bu konuda kamu bankaları öncülük etmeli. Öte yandan zaruri ürünlerde bir KDV indirimi de gelebilir. Buzdolabı, fırın gibi ürünlerde yüzde 20 olan KDV yüzde 10’a çekilebilir.”
“Bu durum tüketicilerde satın alma güçlüğüne yol açıyor. Tüketiciler yüksek sepet ortalamalarına sahip ürünleri yüksek taksit seçenekleri ile aylık alım güçlerine indirgeyebiliyor. Bu sebeple taksitlerde ekstra bir sınırlama olmamalı. Tüketicilerimize rekabetçi ve ulaşılabilir bir fiyatlama sunmaya çalışsak da artan maliyetler ile listelerimiz 30-60 gün arasında güncelleniyor. Maliyet artışı nedeniyle hemen hemen her ay sonu liste güncelleme ihtiyacı doğuyor.”
“Bu etkiyi minimuma indirmek amacıyla finans kuruluşları ile müşterilerimizin hayatını kolaylaştıran ödeme seçeneklerini çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Fiyatlara gelince bu dönem sadece asgari ücret artışlarının maliyet üzerine etkisini yansıttık. Döviz kurundaki artışların maliyetlerimize etkisi olacağı için kontrollü bir artış yaşanacaktır.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı