Fed faiz kararını açıkladı! Dolar kuru için kritik hamle

Amerikan Merkez Bankası Fed politika faizini, beklentiler dahilinde yüzde 0-0.25 aralığında sabit tuttu. Fed'in bu kararı doların sabit kalmasını sağladı.

EKONOMİ 22.09.2021, 21:35
19
Fed faiz kararını açıkladı! Dolar kuru için kritik hamle
ABD Merkez Bankası ( Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı. Karar oybirliğiyle alındı.
Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Eylül ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı.
Fed aylık varlık alımlarını 120 milyar dolar olarak devam ettirdi. Karar metninde varlık alımlarına ilişkin ifadeler de yer aldı. Buna göre ekonominin varlık alımlarını azaltmak için hedeflere doğru ilerleme sağladığı ifade edildi. 

Fed'in aldığı bu karar dolar kurunun diğer para birimlerinin karşısında ani atağının önüne geçti. Zira Fed dolar kurunun yükselmesini istemiyor. Doların fazla yükselmesi Fed'in bu dönem politikası ile örtüşmüyor

Bloomberg HT'nin haberine göre; karar metninde ekonomideki ilerlemenin devam etmesi durumunda varlık alım hızındaki yavaşlamanın gündeme alınabileceği belirtildi.
Metinde konuyla ilgili olarak "Eğer istihdam ve enflasyon hedeflerine doğru ilerleme beklendiği gibi devam eder ise, varlık alımlarının hızında bir yavaşlatmaya karar vermek yakında gerekli olabilir" ifadeleri kullanıldı.
Toplantı öncesinde ekonomistlerin en çok odaklandığı konu ekonomik öngörüler, noktasal grafik ve varlık alımlarına yönelik sinyaller olmuştu.

Fed'in faiz kararıyla birlikte ekonomik öngörüler ve faiz beklenti patikasını ortaya koyan noktasal grafik de yayımlandı.
Buna göre 9 yetkili 2022 yılı için faiz artışı öngörüsünde bulundu. Haziran ayında yayımlanan noktasal grafikte 7 yetkili faiz artışı öngörüsünde bulunmuştu.
Son noktasal grafiğe göre 2023'te faiz artışı bekleyen yetkililerin sayısı ise 17 oldu. Sadece bir üye 2023'te faizlerin sabit kalacağını öngördü.Ekonomik öngörülere bakıldığında 2021 PCE enflasyon beklentisi bir önceki öngörülere göre yüzde 3,4'ten yüzde 4,2'ye çıkarıldı. 2022 için bu göstergeye ilişkin sınırlı bir revize geldi ve beklenti yüzde 2,2 oldu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı