Gübre fiyatları uçuşa geçti! Çiftçiler tepkili: "Aç kalmaya doğru gidiyoruz!"

Ordu Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, çiftçileri bezdiren gübre fiyatlarına ilişkin yeni adımlar atılması gerektiğini belirterek, "Aç kalmaya doğru gidiyoruz!" uyarısında bulundu.

EKONOMİ 23.04.2024, 13:30
Gübre fiyatları uçuşa geçti! Çiftçiler tepkili:
Ordu Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, gübre fiyatlarındaki yüksek artışa ve çiftçilerin karşılaştığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek gübre kullanımında ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. Aydın, Azotlu gübre döneminin başladığını ve ton fiyatının 11-12 bin lira arasında değiştiğini ifade etti.

Çiftçilerin sadece gübre maliyetleriyle değil, aynı zamanda işçilik ve diğer giderlerle de mücadele ettiğini vurgulayan Aydın, "Yıllara göre periyodik olarak baktığımızda, gübre atışında ciddi anlamda bir düşüş var. Bunun sebebi, dolayısıyla, fiyatların yüksek olması. Bugün baktığımızda bir kompoze gübrenin ortalama fiyatı 17-18 lira bandında. Şimdi azotlu gübre zamanı geldi. Bunun ton fiyatı da 11-12 bin lira. Şimdi vatandaş, en az 2-3 ton gübre atacak. 20-30 bin lira para veriyor. Bunun yanında bir sürü işçilik var, ekstra işçilik var. Sadece bir gübre alanında değil ki çiftçinin giderleri. Dolayısıyla gübre atamıyor. Onun yanı sıra yaprak gübreleri en kötüsü 200 lira, 300 lira. Bir çiftçi 2-3 tane yaprak gübresi alırken, bunun yanında fındık, külleme ilacı, kokarca ilacı gibi ürünleri de almak zorunda. Bir tane 400 litrelik tankın tek sefer dolum maliyeti nereden baksan 1500 TL. Vatandaş zorlanıyor," dedi.

Öte yandan fındık üretiminin devamı için Ordu ve Giresun'a destek olunması gerektiğini söyleyen Aydın, "Gübre fiyatlarında Ordu’ya, Giresun’a, fındık üreticisine pozitif bir ayrımcılık yapılması gerekiyor. Burada artık nasıl bir indirime giderler? Sezonun da sonu geliyor. Özellikle azotlu gübre son 15-20 gün içinde atılması gerekiyor. Bu arada artık Tarım Bakanlığı'nda veya farklı kurumlarda paydaşlar bununla ilgili bir çalışma yapmalı," açıklamasında bulundu. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 03 Mayıs 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:41
İkindi 16:27
Akşam 19:36
Yatsı 21:01
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı