Gümüşhane'de kene alarmı: İlk vaka görüldü!

Gümüşhane'de kene ısırığı paniği! Havaların ısınmasıyla birlikte 2024'ün ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakası görüldü. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Gürdal Yılmaz "Haziran ve Temmuz en tehlikeli aylar" diyerek uyarıda bulundu.

GÜNDEM 23.04.2024, 13:15
2
Gümüşhane'de kene alarmı: İlk vaka görüldü!
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde havaların ısınmasıyla birlikte kene vakaları da artmaya başladı. Gümüşhane'de ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakası Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, KKKA vakalarının havaların ısınmasıyla birlikte arttığını ve insanları ısırıp hastalığa yol açtığını belirtti.
"2002'den beri başımızın belası olan KKKA vakaları havaların ısınmasıyla birlikte insanlarımızın da doğaya çıkmasıyla insanları ısırıp hastalık yapmaya başladı. Yeni başlayan vakalarımız var şu an yakmakta olan bir hastamız var." diyen Yılmaz, Gümüşhane'de hastanedeki arkadaşlarının takip edebilecekleri kadar takip etmelerini ve durum sıkıntıya girerse vakaları kendilerine göndermelerini istedi.
"Kene vakaları özellikle Haziran ve Temmuz aylarında yoğun oluyor. Bölgemiz açısından hastanelerdeki rakamlar 200-300'ü buluyor. Geçen sene bir hastamız KKKA nedeniyle vefat etti." diyen Yılmaz, alınan mikrobun türüne ve sayısına bağlı olarak vücudun tepkisinin değişebileceğini ve ölümlerin de olabileceğini vurguladı.
Sahil bölgelerinde görülen kenelerin KKKA açısından tehlike oluşturmadığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"Özellikle fındık zamanı kenenin ısırdığı kişiler başvuruyor. Sahil bölgesindeki kenelerde KKKA beklenen bir durum değil. O keneler bunu taşımıyor. Kelkit Vadisi bölgemiz önemli. Kelkit Vadisi Çoruh’un geçtiği yerlerdeki bölgelerde çok tepeler değil ama daha aşağılarda bu tür keneler var.
Karadeniz’deki kenelerin rengi siyahımsı oluyor, onlar bunu taşımıyor. Gümüşhane, Kelkit tarafındaki kenelerin kahverengimsi rengi mevcut onlar tehlikeli keneler oluyor. Korunma olarak ta, otlu bölgelere gittiğimiz zaman paçalarımızı çoraplarımızın içerisine koyalım. Eve geldiğimiz zaman da tüm vücudumuzu kene açısından kontrol edelim."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 04 Mayıs 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:41
İkindi 16:27
Akşam 19:36
Yatsı 21:01
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı