Son Dakika

Hamas-İsrail arasındaki olası ateşkesin detayları

İşgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik yürüttüğü soykırım savaşının durdurulması ve ateşkesin sağlanması için sürdürülen çabalar devam ediyor. Mısır’da devam eden görüşmelerin olumlu olduğu ifade edilirken olası bir ateşkesin detayları da gün yüzüne çıkmaya başladı.

DÜNYA 05.05.2024, 15:05
1
Hamas-İsrail arasındaki olası ateşkesin detayları
İsrail rejiminin Yayın Kurumu bugün yaptığı açıklamada, sunulan tekliflere henüz resmi ve nihai yanıtını vermeyen Hamas hareketiyle esir değişimi anlaşması konusunda önümüzdeki saatlerin belirleyici olduğunu söyledi. Hamas’ın şartları uygun görüp, teklifi onaylaması 40 günlük ateşkes karşılığında 33 İsrailli tutuklunun serbest bırakılması ve yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını öngören bir anlaşmanın onaylanması anlamına geliyor.
Kurumun ifadesine göre ilk aşama, uzatılma ihtimali olan 40 günlük bir ateşkes olacak, iki taraf arasındaki karşılıklı askeri operasyonlar geçici olarak durdurulacak ve İşgalci İsrail askerlerinin doğuya çekilmesi ve yoğun bölgelerden uzaklaşması sağlanacak. Nüfusun yoğun olduğu bölgelerden Gazze Vadisi hariç Gazze Şeridi'nin her yerinde sınıra yakın bir bölgeye geçiş sağlanacak. Anlaşma aynı zamanda Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin ikamet ettikleri bölgelere geri dönüşünü de sağlayacak.
Hamas, anlaşmanın ilk gününde 3 İsrailliyi serbest bırakacak. Ardından otuz üçüncü güne kadar kadınlardan başlamak üzere her 3 günde bir 3 esiri daha serbest bırakacak. Karşılığında İsrail, üzerinde anlaşmaya varılacak listelere göre, İsrail hapishanelerindeki mutabakata varılan sayıda Filistinli mahkumu serbest bırakacak. Tüm kadınların serbest bırakılmasının ardından yedinci günde İsrail güçleri, Reşid Caddesi'nden doğuya çekilerek insani yardımların girişine ve yerinden edilmiş sivillerin yaşadıkları bölgelere geri dönüşünün başlamasına olanak tanıyacak.

Hamas siyasi bürosu başkanı medya danışmanı Tahir el-Nunu dün yaptığı açıklamada, hareketin dört temel noktaya bağlı kaldığını söylemişti: ‘’Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığın tamamen durdurulması, yani kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes. İkinci nokta işgalin Gazze Şeridi'nden tamamen ve kapsamlı olarak çekilmesi, üçüncü nokta onurlu ve ciddi bir takas anlaşması, dördüncü nokta ise yeniden imar sürecinin başlaması, ablukanın kaldırılması ve Filistin halkının ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.’’
Haber: Hamza Korkmaz

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Mayıs 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:49
Yatsı 21:19
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı