Hıçkırık nasıl geçer, hangi doktora gitmek gerekir?

Hıçkırık, diyafram kasının kasılmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Peki, hıçkırık nasıl geçer, hıçkırık için hangi bölüme ve doktora gitmek gerekir? Hıçkırık için bilmeniz gereken her şey bu haberde...

SAĞLIK 30.04.2024, 11:50
Hıçkırık nasıl geçer, hangi doktora gitmek gerekir?
Geçmeyen hıçkırık, basit bir durum gibi görünse de, bu ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Hıçkırık, basit bir refleks tepkisi gibi görünse de, altında yatan farklı nedenler olabilir.
Hıçkırığın ardında yatan nedenler arasında; mide gazı, sindirim problemleri, sinir sistemi bozuklukları, kalp ve karaciğer hastalıkları gibi çeşitli faktörler bulunabilir. Bu nedenle, geçmeyen hıçkırık sorunu ile karşılaşan kişilerin doktora başvurması önemlidir. Peki, hangi doktora başvurulmalıdır? Gelin, birlikte inceleyelim.
Hıçkırık, ani ve istemsiz olarak ortaya çıkan bir kasılma refleksi olarak tanımlanır. Bu refleks, diyafram kasının aniden kasılması ve ardından ses tellerinin kapanması ile karakterizedir, bu da "hık" sesi şeklinde bir çıkışa neden olur. Hıçkırık atağı, diyafram kasının rahatlaması ile sona erer.
Hıçkırık, çoğu zaman tehlikeli bir durum olarak görülmez, ancak; üç farklı tipe ayrılır ve süresine göre belirli riskler taşıyabilir. Kısa süreli hıçkırık, yani akut hıçkırık, 48 saatten kısa sürer. İnatçı hıçkırık, 2 ila 3 gün arasında devam eden bir durumu ifade eder. Bir aydan daha uzun süren hıçkırık ise dayanılmaz olarak kabul edilir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Bazı basit yöntemler ile hıçkırığı hafifletmek mümkündür. Öncelikle, dengeli bir yaşam tarzı benimsemek ve sağlıklı beslenmek, hıçkırığın önlenmesinde önemli bir adımdır. Bol su içmek ve gazlı içeceklerden kaçınmak da önemlidir.
Ayrıca, yemek yeme alışkanlıklarınıza dikkat etmek ve küçük porsiyonlar halinde sık sık yemek yemek sindirim sisteminizi rahatlatacaktır. Gece geç saatlerde yemek yemekten kaçınmak ve düzenli uyku alışkanlıkları edinmek de hıçkırık sorununu azaltacaktır.
Fakat; hıçkırık şikayeti devam ederse ve diğer rahatsızlıklar ile birlikte görülüyor ise, bir doktora başvurmak önemlidir. Uzun süreli ve şiddetli hıçkırık sorunlarının altında ciddi bir hastalık yatıyor olabilir.
Hıçkırık problemi yaşıyorsanız, öncelikle Dahiliye bölümüne başvurmalısınız. Dahiliye doktoru, gerekli gördüğü durumlarda ilgili diğer uzmanlık alanlarına yönlendirme yaparak, hıçkırığın altında yatan nedenin tespit edilmesini sağlayacaktır.
Hıçkırık uzun sürdüğünde müdahale gerekebilir. Hıçkırığın altında yatan bir sağlık sorunu var ise, öncelikle bu sorunun tedavi edilmesi önemlidir. Hıçkırık atağı 2 günden fazla sürdüğünde, ilaçlar kullanılarak müdahale edilir. Baklofen, metoklopramid gibi ilaçlar hıçkırık durumunu kontrol altına almada etkilidir. İlaç tedavisi başarısız olursa, cerrahi müdahale düşünülür.
Kalıcı hıçkırık durumlarında, vagus sinirine elektrik uygulaması yöntemi tercih edilir. Bu işlem için vücuda bir cihaz implante edilir ve bu cihaz elektriksel uyarım sağlar. Bu yöntem, epilepsi gibi farklı hastalıkların tedavisinde kullanıldığı gibi kalıcı hıçkırık durumlarında da etkili bir çözümdür. Bu yöntem, sinirsel düzenlemeleri yeniden yapılandırarak hıçkırık ataklarını azaltır ya da ortadan kaldırır.
Evde hıçkırık tedavisi için birkaç basit yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler, kısa süreli hıçkırık ataklarını hafifletir ya da sona erdirir. Evde hıçkırık tedavisi için bazı öneriler şöyle:

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 17 Mayıs 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:22
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:48
Yatsı 21:18
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı