Son Dakika

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Bedeli ağır olur

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, medya mensupları ile bir araya geldiği toplantıda 180 gününü değerlendirdi…

GÜNDEM 06.12.2023, 04:35
1
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Bedeli ağır olur
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göreve geldiği günden bu yana altı aylık süreci değerlendirdi. Başta terör örgütleri olmak üzere vatandaşın huzurunu bozan her türlü olumsuz durumla mücadeleye gece gündüz demeden devam ettiklerinin altını çizen Yerlikaya; kamuoyundaki bazı iddialara ilişkin İsrail’e sert yanıt vererek, “İstihbarat birimlerimiz gerekli açıklamayı yaptı. Böyle bir girişim kabul edilemez ve bedeli ağır olur” dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göreve geldiği günden buyana geçen 180 günü, düzenlediği toplantıda değerlendirdi. Medya mensupları ile bir araya geldiği Ankara’da Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) “Ankara Medya 180 Buluşması” programında yapılanları bir bir anlattı.
Başta terör örgütleri olmak üzere vatandaşın huzurunu bozan her türlü olumsuz durumla mücadeleye gece gündüz demeden devam ettiklerinin altını çizen Yerlikaya, terörle mücadele kapsamında son 180 gün içindeki operasyonlarda İHA, SİHA ve İKU’ların (insanlı keşif uçağı) 28 bin 180 saat uçuş gerçekleştirdiğini bildirdi. Terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik 1973’ü şehir, 11 bin 668’i kırsalda olmak üzere 13 bin 641 operasyon gerçekleştirildiğini aktaran Yerlikaya, “Bölücü terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlarda 53’ü ölü, 363’ü sağ, 4’ü yaralı, 82’si teslim olmak üzere 502 terörist etkisiz hale getirildi” ifadesini kullandı.

Yerlikaya, terörle mücadele kapsamında düzenlenen operasyonlar hakkında da bilgiler verdi. Yerlikaya, 6 ayda 100 terör eyleminin engellendiğinin altını çizerek, “Bunların 82’si bombalı eylem, 18 ise eylem yapacak teröristti. Aziz milletimiz müsterih olsun, son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar durmayacağız, mücadelemize azim ve kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Narkotik Vaka Analiz Sistemi (NARVAS) uygulamasını da ilk kez kamuoyu ile paylaşan Bakan Yerlikaya, “NARVAS 1 Haziran 2022'de 112 ve UYUMA Mobil uygulaması üzerinden gelen narkotik ihbarların daha etkin analizini sağlamak için ilk olarak İstanbul’da başladı. Bu projemiz, 1 Kasım 2023 itibarıyla da 30 büyükşehrimizde uygulanıyor. NARVAS vatandaşlarımızca yapılan bildirimlerin, analiz edilmesine, analize dayalı yoğunluk haritalarının oluşturulmasına, suçluların tespiti ve yakalanmasına, yer ve zaman odaklı mücadele planları ve stratejileri hazırlanmasına olanak sağlayan bir yazılım projesi. Projeyle suç haritaları hazırlayarak riskli bölgeleri tespit ediyor, narko alan bölgeleri oluşturuyoruz. NARVAS Projesi kapsamında 30 büyükşehrimizde sadece kasım ayında narkotik konulu 9 bin 675 ihbar alındı” açıklamasında bulundu.

Düzensiz göç ile de kararlılıkla mücadelenin sürdüğünü aktaran Yerlikaya, ülkemizde bulunan düzenli göçmen rakamlarını da açıkladı. Yerlikaya, “Öncelikli olarak ülkemizdeki düzenli göçmen sayılarını paylaşmak istiyorum. Geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı, 3 milyon 237 bin 585, ikamet izni ile kalanlar 1 milyon 113 bin 761, uluslararası koruma kapsamında kalanlar 262 bin 638. Yani ülkemizde toplam 4 milyon 613 bin 984 düzenli göçmen bulunuyor” dedi.

Son günlerde ahlaksız içerikleriyle toplumun gündemine gelen sosyal medya uygulaması TikTok ile ilgili de değerlendirmeler yapan Yerlikaya, “Son 6 ayda 1332 hesap yöneticisinden 14’ü tutuklandı. 48’i hakkında adli kontrol verildi. 14 şahıs hakkında sınır dışı işlemler sürüyor. Tespiti yapılan ve ilgili birimlerimize gönderilen 612 hesapla ilgili gerekli işlemler devam ediyor” ifadesini kullandı.

Soru cevap kısmında ise gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yerlikaya, İBB başkan adaylığına ilişkin iddialara da cevap verdi. Yerlikaya, “İstanbul için başkan adaylığı diye bir şey söz konusu değil” dedi.

İsrail gizli servisi MOSSAD’ın ülkemizde olduğu belirtilen HAMAS üyelerine yönelik operasyon iddialarına ilişkin gelen soruya ise Yerlikaya sert cevap verdi. Önceki gün ilgili birimlerin bu konuda açıklamalar yaptığını aktaran Yerlikaya, “Kabinemizde ele aldık. Kabinemizin güvenlik birimleriyle koordinasyon içinde çalışıyoruz. İstihbarat birimlerimiz gerekli açıklamayı yaptı. Böyle bir girişim kabul edilemez ve bedeli ağır olur” ifadesini kullandı.

Bakan Yerlikaya’nın toplantıyı düzenlediği ve büyük operasyonların yönetildiği yer olarak anılan GAMER Salonu’nda yer alan bir detay ise dikkatlerden kaçmadı. GAMER Salonu’ndaki ‘Kudüs’ ayrıntısı ilk kez görüntülendi. Salonda dünya saatlerinin sıralandığı ana ekranın sağında yukarıdan aşağıya doğru bazı ülkelerin başkentlerinin isimleri ve yerel saatleri bulunuyor. Medine, Bakü ve Saraybosna’nın yanı sıra Kudüs’ün de yukardan aşağıya doğru ikinci sırada olduğu görüldü.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:33
Öğle 12:50
İkindi 16:39
Akşam 19:57
Yatsı 21:27
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı