İkinci el araçlarda son durum: En çok talep gören 5 marka!

Son zamanlarda sıfır araç fiyatlarındaki artışlar, ikinci el piyasayı da etkiledi. Fiyatlarda yukarı yönlü hareketlilik baş gösterirken, araç almak isteyenler hangi markalara yönelmeli diye merak ediyor. Peki, en çok hangi araçlarda fiyat artışı gerçekleşti? Hangi modeller şu anda piyasada en çok tercih ediliyor? İşte en çok talep gören 5 otomobil markası..

GÜNDEM 23.04.2024, 12:10
2
İkinci el araçlarda son durum: En çok talep gören 5 marka!
İkinci el araç piyasası hareketli günler yaşıyor! Fiyatlarda yukarı yönlü bir ivmelenme gözlemlenirken, araç almak isteyenler hangi modellerde fiyat artışı olduğunu ve en çok hangi markaların tercih edildiğini merak ediyor.
2024 yılının ilk 4 ayında ikinci el araç fiyatları, adeta durdurulamaz bir artış ivmesi yakaladı. Bu durum, araç almak isteyen vatandaşları zor durumda bırakırken, piyasadaki en çok tercih edilen modeller ve en çok fiyat artışı yaşayan araçlar merak konusu oldu.
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, ikinci el araç piyasasındaki son durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Konuya ilişkin Ertemel, şu ifadeleri kullandı:
"Otomobil fiyatlarını etkileyen ana unsur döviz kuru, enflasyon ve bunlara bağlı değişen maliyetler. İkinci el otomobil fiyatları sıfır fiyatlarından referans alınarak belirlendiğinden, sıfır otomobilde uygulanan fiyat artışları ikinci el piyasasına da yansıyor. Bir diğer önemli faktör ise talep. Bu süreçte sıfır fiyatları artmış olmasına rağmen ikinci el otomobil fiyatları sabit kaldı. Başlıca sebebi kampanyalar ve fiyat avantajı nedeniyle tüketici tercihinin neredeyse tamamen sıfır otomobilde olmasından dolayı ikinci el talebinin düşük seyretmesiydi. Sona eren kampanyalar ve bir miktar yükselen fiyatlar neticesinde son birkaç aydır talep tekrar ikinci el piyasasına kaymaya başladı. Özetle döviz kuru, enflasyon ve maliyetlerin yanı sıra, artan talepte fiyatları etkileyen unsurlar arasında.
Özellikle bu yıl tüketiciler yeni jenerasyon araçlara geçiş eğilimi gösterdiğinden 3 yaşa kadar genç model yılına sahip araçlar ilgi görüyor. Bu model yılına sahip araçların ortalama 800.000 TL’den başladığı düşünülürse, bu baremden itibaren başlayan yeni model araçların yine talebe istinaden fiyat artışlarından en çok etkilenen araçlar olduğunu söylemek mümkün. 2023 yılı otomobil endüstrisinde jenerasyonun değişmeye başladığı, elektrikli otomobil ve beraberinde gelen teknolojilerin modellere entegre olduğu ve tasarımların da buna paralel değiştiği bir yıl oldu. Ülkemizde son aylarda bu yeni jenerasyon otomobillere geçiş için bir eğilim var. Elde ettiğimiz verilerde satışa sunulan araçlarda 10 yaş ve üzeri otomobillerde düşüş görülürken, genç model araçlarda artış söz konusu. Bu durum kullanıcı tercihleri ve toplam satışa sunulan araç portföyünün karşılıklı etkileşimi olarak yorumlanabilir.
Öte yandan düz vitesli araçlarda da talebin önemli oranda düştüğünü görüyoruz. Vites tercihinde ise değişim 15-20 yıllık bir sürece dayanıyor. 2000’li yılların başından itibaren değişmeye başlayan şanzıman tercihi bugün otomatik vitese kaymış durumda. Ülkemize ithal edilen otomobiller de bu tercih ve talebe istinaden neredeyse tamamen otomatik vitesli olarak ithal ediliyor.
Kullanıcı tercihleri ve piyasa koşulları ile şekillenen satışa sunulmuş toplam araç portföyünde ağırlıklı 5 yaşa kadar olan araçlar yer alıyor. Ülkemizde en çok tercih edilen otomobil markaları olan Fiat, Renault, VW, Ford ve Hyundai gibi markaların modelleri en çok ilan verilen otomobiller arasında. SUV otomobillere göz atıldığında ise Nissan Qashqai, Dacia Duster, Egea Cross, Peugeot 3008 gibi araçlar göze çarpıyor.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 04 Mayıs 2024
İmsak 04:02
Güneş 05:34
Öğle 12:40
İkindi 16:27
Akşam 19:37
Yatsı 21:02
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı