Japonya Merkez Bankası yıllar sonra faiz yükseltti

Japonya Merkez Bankası (BoJ), aşırı gevşek para politikasını sonlandırma kararı alarak politika faizini artırma kararı verdi.

EKONOMİ 19.03.2024, 10:15
Japonya Merkez Bankası yıllar sonra faiz yükseltti
Japonya Merkez Bankası (BoJ), 7 yıllık bir uygulamanın ardından negatif faiz politikasına son verme kararı aldı. Bu karar, büyük şirketlerdeki önemli ücret artışlarının ardından geldi.
BoJ'dan yapılan açıklamada, kısa vadeli faiz oranlarının yüzde eksi 0,1'den yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığına yükseltildiği belirtildi. Banka ayrıca, 10 yıllık Japon devlet tahvillerine ilişkin getiri eğrisi kontrolünü de sona erdirdi.

Negatif faiz politikası, finansal kuruluşların merkez bankasına yatırdıkları belirli fazla rezervlere eksi faiz ödenmesi anlamına gelir. BoJ, bu politikayı 2016 yılında deflasyonla mücadele kapsamında başlatmıştı.

BoJ, negatif faiz politikasına son verme kararının arkasında, büyük şirketlerdeki önemli ücret artışlarını gösterdi. Banka, güçlü ücret artışını, yıllardır sürdürdüğü aşırı gevşek para politikasından düzenli bir şekilde uzaklaşmanın koşulu haline getirmişti.

Öte yandan dünyanın önde gelen merkez bankaları, salgın sonrasında rekor seviyelere yükselen enflasyonu dizginlemek için faiz artırımlarına giderken, BoJ ekonomik büyümeyi canlandırmak için ultra gevşek para politikasını sürdürmüştü.
Ayrıca BoJ'un faiz artırımı ve negatif faiz politikasına son verme kararı, global piyasalarda dikkatle takip edildi. Uzmanlar, bu kararın Japon ekonomisini canlandıracağını ve enflasyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olacağını öngörüyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı