Karaciğerinde yağlanma olanlar dikkat! Uzmanlar uyardı: O besinlerden uzak durun

Genel vücut sağlığımızı direkt olarak etkileyen organların başında gelen karaciğer ile ilgili önerilerde bulunan uzmanlar, karaciğer yağlanmasından mustarip olanlara seslendi. İşte karaciğer yağlanmasına ve bu rahatsızlığa karşı alınabilecek önlemlere dair ayrıntılar…

SAĞLIK 09.05.2024, 19:55
Karaciğerinde yağlanma olanlar dikkat! Uzmanlar uyardı: O besinlerden uzak durun
Safra üretiminin sağlanması; yağ, kolesterol ve çeşitli vitaminlerin parçalanıp emilmesine yardımcı olunması gibi görevleri olan karaciğer, genel vücut sağlığı açısından son derece kritik bir öneme sahiptir.
Karaciğer sağlığına dikkat edilmemesi durumunda hayati tehlikeler ortaya çıkabilir. Bu neden ile özellikle yağlanma sorunu ile karşı karşıya olanlara seslenen uzmanlar, karaciğer yağlanması diyetine dair önemli bilgilendirmelerde bulundu. Peki, karaciğer yağlanması nedir? Karaciğer yağlanması diyeti nasıl uygulanır? İşte konuya dair ayrıntılar…

Yağ, karbonhidrat ve protein metabolizmasında önemli görevlere sahip olan ayrıca safra üretimini ve salınımını gerçekleştiren karaciğer, metabolizmanın atık ürünlerini etkisiz hale getirmektedir. Bu organın hücrelerine ulaşan yağ asidi miktarında gözlenen artış, karaciğer yağlanmasına neden olur.
Sağlıklı bir insanın karaciğer lipitlerinin miktarı, toplam karaciğer ağırlığının yüzde 5’ini geçmemektedir. Karaciğer yağlanması tanısı konulan kişilerde ise bu oran yüzde 10’un üzerindedir.

Karaciğer yağlanması uzman kontrolü gerektiren, olumsuz bir durumdur. Tedavinin yapılmaması durumunda daha tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebilecek olan bu durum, başta diyet yapmayı gerektirmektedir.
Beslenmeye, kötü alışkanlıklara ve daha pek çok faktöre bağlı olarak gelişen karaciğer yağlanmasına karşı tıbbi beslenme tedavisi uygulanır. Diyet programı, kişi bazlı düzenlenmektedir. Ancak genel olarak her hasta için önemli olan enerji ve protein miktarının dengelenmesidir.
Karaciğer yağlanması diyeti genel hatları ile şu şekildedir:

Karaciğer yağlanması tanısı konuşmuş olan kişilerin uzak durmaları gereken besinler şu şekildedir:

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Mayıs 2024
İmsak 03:42
Güneş 05:20
Öğle 12:40
İkindi 16:30
Akşam 19:51
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı