Kurban bayramı yaklaşıyor, helal dairesinde hayvan kesimi nasıl yapılmalı? İşte helal dairesinde kurban kesmenin şartları!

Kurban bayramı yaklaşıyor. Kurban vasfını taşıyan hayvanları yine helal bir şekilde boğazlamak (kesmek) Müslümanlar için olmazsa olmaz şarttır. Helal dairesinde kesilmeyen bir hayvan kurban vasfını yitirdiği gibi tüketilmesi de caiz değildir. İşte helal dairesinde hayvan kesmenin şartları!

GÜNDEM 07.05.2024, 16:30
1
Kurban bayramı yaklaşıyor, helal dairesinde hayvan kesimi nasıl yapılmalı? İşte helal dairesinde kurban kesmenin şartları!
Mübarek Kurban bayramı yaklaşıyor. Allah (cc) Kuran-ı Kerimde biz kullarına kurban hakkında Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor. “Elbette onların etleri ve kanları Allah'a ulaşmayacaktır. Ancak O'na sizin takvanız erecektir. Onları bu şekilde sizin buyruğunuza verdi ki, size yolunu gösterdiğinden dolayı, Allah'ı tekbir ile yüceltesiniz. (Ey Muhammed!) Vazifelerini güzelce yapan iyilik sevenleri müjdele.” (Hac, 22) Kurbanlıkların alındığı şu günlerde Allah rızası için keseceğimiz kurbanların helal dairesinde boğazlanması gerektiği de olmazsa olmaz şarttır.
Günümüzde en dikkat edilmesi gerekli konuların başında hayvanların kesimi geliyor. Kurban bayramının yaklaştığı şu günlerde Müslümanlar kurbanlarını nasıl kesmesi ya da kestirmesi gerektiğini bilmesi gerekmektedir. Bu konuda bazı çiftlik ve kişiler gerekli hassasiyeti maalesef göstermemektedir. Helal kesim Müslüman için olmazsa olmaz şarttır. Helal dairesinde kesilmeyen bir hayvan kurban vasfını yitirdiği gibi tüketilmesi de caiz değildir.

-Helal kesim ancak bir Müslüman tarafından yerine getirilir. Bu kişi, aklı yerinde ve ergen çağda olmalıdır. İslam’da hayvanların boğazlanması (kesim işlemi) ile ilgili şartları, kuralları ve esasları kavramış olmalıdır.
-Kesilecek hayvanlar kurban vasfını taşıyan bir hayvan olmalıdır.
-Kesim esnasında hayvanın canlı olması veya diri olduğu zannını verecek görünümde olmalıdır.

-Boğazlama (kesim) soluk ve yemek borularının kesilmesi ile gerçekleştirilir. Atar damar ve boyundaki ana damar, her iki ana damardan her ikisi kesildiği zaman, otomatik olarak kesim tamamlanmış olur. Omurilik ve kafanın tamamı kesilmemelidir. Bu şekilde yapılan bir kesim kanın tamamen ve hızlı bir şekilde çıkmasını sağlar.
- Kurban yatırıldıktan sonra 30 saniye içinde boğazlanmalıdır. Kesim yalnız bir defada yapılmalıdır. “Kesim işlemi”, boğazlama esnasında, kesme aletinin hayvanı terk etmediği süresince geçerlidir. Bıçağın herhangi bir ayrılışı, boğazlama hareketinin bir sonu olarak kabul edilir. Ayrıca hayvanın bir bacağının yukarı olması veya bacağından asılarak kesilmesi kanın daha rahat boşalmasını sağlayacağından daha doğrudur.
-Kanın akıtılması kendiliğinden ve tam olarak sonuçlandırılmalıdır.
-Kurbanın derisinin soyulmasına hayvanın tam olarak öldüğü anlaşıldıktan sonra başlanmalıdır.

-Şüpheden uzak kalınması için boğazlama testereleri, aletleri ve takımları sadece helal hayvanların boğazlanmasında kullanılmalıdır. Boğazlama testeresi veya bıçağı, her zaman keskin durumda muhafaza edilmelidir.
-Helal kesim eylemi, normal boyunlu hayvanların nefes borusu ağzının (gırtlak çıkıntısı) hemen öncesinde: deve gibi uzun boyunlu hayvanlar için nefes borusu ağzının hemen sonrasında bazı noktalarda bir yarma işlemi ile başlanmalıdır.
-Her bir hayvanın boğazlanmasından önce hızla dua edilmesi için yüksekçe “Bismillah Allahu Ekber” sözcüğü söylenmelidir.
-Kesim amacı, başka niyetler için değil, sadece Allah rızası için olmalıdır.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:43
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:50
Yatsı 21:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı