Küresel piyasaların gözü kritik Fed kararında

ABD ekonomisinin gidişatı, varlık fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olmaya devam ediyor. Enflasyon endişeleri ve Fed'in faiz politikası hakkındaki belirsizlikler, yatırımcıları tedirgin ediyor.

EKONOMİ 06.05.2024, 09:50
2
Küresel piyasaların gözü kritik Fed kararında
Geçen hafta açıklanan istihdam raporunda tarım dışı istihdamın 175 binle öngörülerin altında gerçekleşmesi, ekonomik aktivitenin yavaşladığına dair sinyaller verdi. Bu durum, para piyasalarında Fed'in bu sene içinde bir faiz indirimine gidebileceği yönündeki öngörüleri güçlendirdi. Eylül ayı, faiz indirimi için öne çıkan tarih olarak görülüyor.
Enflasyon endişelerinin varlık fiyatları üzerindeki etkisi devam ederken, iş gücü piyasasından gelen soğuma sinyalleri, "yumuşak iniş" umutlarını beslemeye başladı. Hafta boyunca Fed yetkililerinin yapacağı açıklamalar, bankanın gelecek dönem politikalarına dair belirsizlikleri azaltabilir.
Cuma günü açıklanan istihdam raporu verileri tahvil piyasalarında alış ağırlıklı seyri beraberinde getirirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftanın ilk işlem gününde yüzde 4,52 seviyesinde bulunuyor. Altının ons fiyatı ise haftaya yüzde 0,4 artışla başlamasının ardından 2 bin 312 dolarda dengelenirken, Brent petrolün varil fiyatı 83,2 dolarda seyrediyor.
Cuma günü New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,99, S&P 500 endeksi yüzde 1,26 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,18 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya da pozitif bir seyirle başladı.
Avrupa borsalarında cuma günü pozitif bir seyir öne çıkarken, bu hafta perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) açıklayacağı para politikası kararları yatırımcıların odağına yerleşti. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda BoE'nin politika faizini sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılırken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek ay faiz indirimlerine başlaması bekleniyor. BoE'nin ilk faiz indirimine ağustosta gideceği öngörülüyor.
Öte yandan Asya'da açık olan piyasalarda karışık bir seyir öne çıkarken, Japonya ve Güney Kore piyasalarında resmi tatil nedeniyle işlem gerçekleşmedi. Dolar/yen paritesi yatırımcıların odağında olmayı sürdürürken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Japon yenine müdahale yapıldığına ilişkin haberlerin "söylenti" olduğunu ifade etti. Dolar/yen paritesi, şu sıralarda yüzde 0,5 artışla 153,92 seviyesinden işlem görüyor.
Ayrıca Türkiye için cuma günü piyasalar kapandıktan sonra ABD'li kredi derecelendirme kurumu Standard and Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya çıkararak, "Önümüzdeki iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını ve cari açıkların daralmasını, enflasyon ve dolarizasyonun azalmasını öngörüyoruz." açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:43
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:50
Yatsı 21:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı