Maliye'nin IBAN denetimleri: Panik ihbarlara yol açıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi kayıp ve kaçakçılığını önlemeye yönelik önemli bir adım attı. IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili çalışma ve inceleme başlatıldı. Bu durum, vatandaşları da harekete geçirdi. Birçok vatandaş, IBAN yoluyla tahsilat yapan işletmeleri yetkililere ihbar etmeye başladı. İşte detaylar..

EKONOMİ 23.04.2024, 10:40
1
Maliye'nin IBAN denetimleri: Panik ihbarlara yol açıyor!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı üzere, Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi kayıp ve kaçakçılığını önlemek için ilk adımını IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili çalışmalarla atıyor.
Bu çalışma kapsamında, IBAN yoluyla tahsilat yapan işletme ve kişiler incelemeye alınırken, vatandaşlar da bu tür işlemleri ihbar etmeye başladı. Yetkililer, IBAN kullanımının son derece yaygınlaştığını ve IBAN hesap kiralama faaliyetinin neredeyse bir sektör haline geldiğini ifade ediyor. Bu durum, vergi kayıp ve kaçağına neden olduğu için büyük bir sorun teşkil ediyor.

Maliye'nin IBAN hesaplarını yoğun bir şekilde denetleyeceğini ve bu çalışmanın son derece önemli olduğunu vurgulayan Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, konuşmasında şunları kaydetti:
Banka hesaplarının zaman zaman Maliye tarafından kontrol edildiğini belirten Tolu, IBAN hesaplarının ilk defa bu kadar kapsamlı bir denetime tabi tutulacağını söyledi. İlk tespitlere göre IBAN hesaplarına milyarlarca TL tutarında havale/EFT işlemi gerçekleştirildiğini aktaran Tolu, "Bu işlemlerin vergisel açıdan denetlenmesi son derece normaldir. Yapılacak denetimlerle IBAN hesap kiralama ve yasalara aykırı kullanımların da önüne geçilebilecek. Bu denetimlerin sonucunda hazineye vergi ve vergi cezası olarak önemli bir kaynak aktarımı sağlanabilir."
Kendisine yöneltilen sorulara Abdullah Tolu, şu şekilde yanıtlar verdi:
1. MALİYE BAKANLIĞI, IBAN ÇALIŞMASINA NASIL KARAR VERDİ?

2. IBAN'LA TAHSİLATIN YAYGIN OLDUĞU SEKTÖRLER NELER?

3. ALICILARIN IBAN'A YÖNLENDİRİLME SEBEBİ NEDİR?

4. VERGİ MÜKELLEFİ OLMADIĞI HALDE IBAN’INA PARA YATANLAR DA SORUMLU MU?

5. IBAN’LA TAHSİLAT YAPANLARA HANGİ İŞLEMLER UYGULANACAK?

6. IBAN KİRALAYANLAR CEZA ALACAK MI?

"Maliye yaygın ve yoğun denetim çalışmalarında, mal ve hizmet satış bedellerinin kredi kartlarından ziyade yoğun bir şekilde IBAN yoluyla tahsil edildiğini, IBAN’ların bir kısmının satışı yapan işletmeler adına, bir kısmının ise bu işletmelerde çalışan kişiler ile işletme sahiplerinin eş, dost ve akrabaları adına kayıtlı olduğunu, bazı IBAN’ların ise başka şahıslardan kiralandığını tespit etti. Maliye, IBAN hesaplarına yoğunlaşarak, milyarlarca TL’yi bulduğu ifade edilen vergi kayıp ve kaçağını belirlemeye çalışıyor."
"IBAN’la tahsilatı en çok perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmeler, mobilyacılar, gazino-bar-pavyon gibi gece eğlence merkezleri, lüks restaurantlar, güzellik ve saç ekim merkezleri, spor salonları, altın-pırlanta ve diğer değerli taş satışı yapanlar, astrolog, falcı, doktor, avukat, diyetisyen, mimar vb.’ler yapıyor!"
"İşletmeler, bankalara kredi kartı komisyonu ödememek veya satışları ve satıştan doğan kazançlarını kayıt dışı bırakmak ve vergi ödememek için IBAN ile tahsilat yoluna başvuruyor, müşterilerini IBAN’a yönlendiriyor. Yalnız bunların gözardı ettikleri veya bilmedikleri bir konu var: Bankalar yaptıkları işlemleri Maliye ile paylaşıyor. Bankacılık sistemindeki para hareketlerinin Maliye’nin bilgisi dışında olması mümkün değil.
Maliye, IBAN yoluyla tahsilat yaptıkları tespit edilen işletme sahiplerini tek tek çağırıp izah isteyecek, IBAN yoluyla yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenleyip düzenlemediklerini soracak ve bu belgelerin ibrazını isteyecek. Bu tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenlenmişse herhangi bir sorun olmayacak. Düzenlenmemiş ise, bu satışlar kayıt dışı satış olarak kabul edilecek. Ayrıca, işletme sahiplerine, ilişkili kişi statüsünde kabul edilen kişilere (eş, çocuk, anne, baba gibi yakın akrabalar ile sekreter, işçi gibi işletme çalışanları) ait IBAN’lar ile kiralık IBAN hesaplarıyla yapılan tahsilatlar da sorulacak."
"Maliye, vergi mükellefi olmadığı halde mal ve hizmet satışı yapıp bedellerini IBAN yoluyla tahsil edenleri de tespit etti. Maliye, bu kişileri de çağıracak ve izah isteyecek."
"IBAN’la tahsilat yaptıkları halde fatura veya benzeri belge düzenlemeyen veya mükellefiyet açtırmadan bu işleri yapanlara, kayıt dışı bıraktıkları kazançları üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, kayıt dışı bıraktıkları satışları üzerinden de KDV tarhiyatları yapılacak, 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek, ilave olarak gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek."
"Tahsilat yapılan IBAN hesaplarının çoğunun işletme ile ilgisi olmayan 3. kişilere ait olduğu ve bu IBAN’ların aylık ücret karşılığında kiralandığı anlaşıldı. IBAN’larını kiralayan kişilerin, hesaplarına yatan milyonlarca TL’den haberleri bile olmuyor.
Bunlar hakkında da yasal işlemler yapılacak, tahsil ettikleri kira bedelleri üzerinden cezalı gelir vergisi, geçici vergi ve KDV tarhiyatları yapılacak, bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek ve ayrıca gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, bu kişiler MASAK mevzuatına aykırı bu işlemlerinden dolayı savcılıklara sevk edilecekler."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 03 Mayıs 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:41
İkindi 16:27
Akşam 19:36
Yatsı 21:01
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı