Mersin'de kiraz sezonu açıldı: Kalitesine göre kilosu 50-70 TL'den alıcı buluyor!

Mersin'in bereketli topraklarında, yazın ilk müjdesi olan turfanda kirazlar olgunlaşarak hasat edilmeye başlandı! Kalitesine göre kilogramı bahçede 50 ile 70 arasında alıcı bulan kiraz üreticisini fiyatıyla, bölge sakinlerini de istihdamıyla sevindirdi.

EKONOMİ 09.05.2024, 12:05
3
Mersin'de kiraz sezonu açıldı: Kalitesine göre kilosu 50-70 TL'den alıcı buluyor!
Mersin'in köylerinde turfanda kiraz hasadı coşkuyla başladı! Kırmızı altınlar olgunlaşarak sofralara uzanırken, üreticiler de bu bereketin tadını çıkarıyor.
Hem iç piyasada hem de Rusya, Balkanlar ve Arap ülkelerinde talep gören kirazlar, kalitesine göre kilogramı 50 ila 70 lira arasında alıcı buluyor. Bu durum, üreticilerin yüzünü güldürürken, bölgeye de önemli bir istihdam kaynağı sağlıyor.
45 gün boyunca sürmesi beklenen kiraz hasadı, Mersin'e adeta bir şenlik havası katıyor. Bölge sakinleri, taze ve lezzetli kirazlara kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Türkiye'nin meyve sebze ambarı Mersin'in Erdemli ilçesinde heyecanla beklenen turfanda kiraz hasadı başladı! 2 bin 500 dekar alanda üretimi yapılan kirazlardan bu yıl 5 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor.
Kalitesine göre kilogramı 50 ila 70 liraya arasında satılan kirazlar, Erdemli'den sofralara uzanırken, bölge ekonomisine de önemli bir katkı sağlıyor. Rusya, Bulgaristan, Romanya gibi Balkan ülkeleri ve Arap ülkelerine de ihraç edilen kiraz, Erdemli'yi Türkiye'nin kiraz üretiminin baş şehirleri arasına katıyor.
Köylüler de kiraz hasadıyla birlikte ortaya çıkan istihdamdan memnun. Çeşitli kiraz türlerinin de bulunduğu hasat mevsiminin 45 gün boyunca sürmesi bekleniyor.
Köylerinde turfanda kiraz üretiminin 15 yıl önce başladığını, ekonomik olarak büyük katkılar sağladığını söyleyen üretici Bedir Uzlar, "Daha önce burada nar, şeftali gibi ürünler yetişiyordu. Fakat kirazın turfanda olarak yetişmesi 15 yıla tekabül ediyor. Ve çok güzel bir gelir oldu, çok güzel bir pazar oldu. Erdemli’nin şirin bir köyü, geliri bol, ülkeye yararlı, köye yararlı bir iş oldu kiraz. Yaklaşık 500 kişinin bir günde çalışabileceği ortamlar oluştu. Bir kiraz diyarı burası" şeklinde konuştu.
Kalitesine göre fiyat biçildiğini aktaran Uzlar, "Kirazımız kalitesine göre 50 lira ile 70 lira arasında alıcı buluyor. Ankara, İstanbul, Erzurum, Bursa gibi illere de sevkiyat yapılmaktadır" dedi.
Hasada katılarak bol ve bereketli kazançlar dileyen Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara, konuşmasında şunları söyledi:
"Koramşalı köyümüzdeyiz. Yılın ilk kiraz hasadındayız. Kiraz Koramşalı’mızın simge meyvelerinden bir tanesi oldu. Hem ilçe ekonomisine, hem köyümüzün ekonomisine ciddi katkıları oluyor. Hem de iş imkanı sağlıyor köylümüze. Koramşalı kirazımız kalitesiyle ünlü bir kirazımız. Balkanlara, Rusya’ya ve Arap ülkelerine ihracatı yapılıyor. Bu şekilde de ülke ekonomimize ciddi katkılarda da bulunuyor. Burası artık kiraz diyarı, 15-20 yıldır üretimimiz var."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Mayıs 2024
İmsak 03:42
Güneş 05:20
Öğle 12:40
İkindi 16:30
Akşam 19:51
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı