Son Dakika

Otomobil fiyatlarına kur zammı yolda

Otomobil fiyatlarında ÖTV ve KDV'nin yüksek oluşu vatandaşı mağdur ediyor. Bu da yetmezmiş gibi Türk Lirasındaki değer kaybı nedeni ile otomobil fiyatlarına kur zammı geliyor..

EKONOMİ 11.03.2024, 09:40
1
Otomobil fiyatlarına kur zammı yolda
İzlenilen yanlış ekonomi politikaları nedeni ile Türk Lirasındaki değer kaybı devam ederken döviz fiyatları tarihi zirveye çıktı.
Dolar ve Euro'daki yükseliş nedeni ile otomobil firmaları da Türkiye'ye getirdikleri araçlara kur zammı yapma kararı aldı. 
Sektör yetkilileri bazı markaların sıfır otomobillere yüzde 10'a varan zam yapmayı planladığını ifade edildi. Ayrıca yetkililer tarafından anahtar teslimi satış fiyatlarında en az yüzde 116 vergi olması nedeniyle fiyatların olması gerekenden çok daha yüksek olduğu vurgulandı.

Konuyu örnek vererek açıklayan yetkililer, vergisiz fiyatı 500 bin TL olan bir otomobile önce yüzde 80 ÖTV, sonra da ÖTV'li fiyat üzerinden yüzde 20 KDV alındığını belirterek, otomobilin fiyatının 1 milyon 80 bin TL'ye çıktığını ifade etti.
Aynı otomobilin vergisiz fiyatına yüzde 5 zam yapıldığında ise matrah fiyatı 525 bin TL, vergili fiyatı ise 1 milyon 134 bin TL olduğunu belirtti.

Öte yandan otomobil piyasasındaki artış doğrudan ikinci el piyasasını da etkiliyor. 
Sıfır otomobillerin fiyatlarının yükselmesi nedeni ile ikici el araç almak isteyen vatandaşlar talebi arttırıyor. Hal böyle olunca abayı yatırım aracı olarak görenlerin sayısı da her geçen gün yükseliyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:33
Öğle 12:50
İkindi 16:39
Akşam 19:57
Yatsı 21:27
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı