Son Dakika

Serotonin nedir, eksikliği neden olur? Serotonin eksikliği hangi hastalıklara yol açar?

Serotonin, “mutluluk hormonu” olarak da bilinen, yaşam kalitesini yükselten bir kimyasaldır. Peki serotonin eksikliği neyden kaynaklanır, hangi hastalıklara yol açar? İşte detaylar...

SAĞLIK 05.05.2024, 06:20
1
Serotonin nedir, eksikliği neden olur? Serotonin eksikliği hangi hastalıklara yol açar?
Serotonin, vücudumuzun doğal olarak ürettiği ve sinir sistemimizdeki iletişimi sağlayan bir kimyasaldır. Sinir hücrelerinden diğer vücut bölgelerine mesajlar ileten bir tür haberci gibidir. Serotonin aynı zamanda 5-Hidroksitriptamin (5-HT) adı ile de bilinir ve hormon görevi görür.
Serotonin, beyinde ruh halini düzenler. Bu nedenle, serotonin "mutluluk hormonu" olarak adlandırılır. Serotonin seviyesi dengeli olduğunda; odaklanmış, duygusal açıdan dengeli, mutlu ve sakin hissedilir. Peki, eksikliğinde ne olur? Eksikliği neden olur? Gelin, bu soruların cevaplarını detaylıca öğrenelim.

Serotonin, vücutta pek çok önemli işlevi yerine getirerek yaşam kalitesini artıran bir kimyasaldır. Ruh halinden vücut fonksiyonlarının düzenlenmesine kadar geniş bir yelpazede etkilidir. Doğal bir ruh hali dengeleyicisi olarak, mutluluk hormonları arasında yer alır, dolayısıyla kaygı seviyesini düzenler.
Serotonin, sindirim sistemi üzerinde de önemli bir role sahiptir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamak, mide bulantısını azaltmak ve yaraların iyileşmesine yardımcı olmak gibi görevleri vardır. Ayrıca, uyku kalitesini artırmak için de önemli bir rol oynar; böylece vücut dinlenir ve yenilenir.

Serotonin eksikliği şu faktörlerden kaynaklanabilir:

Serotonin eksikliğinde aşağıdaki belirtiler yaşanabilir:

Serotonin eksikliği aşağıdaki hastalıklara yol açabilmektedir:

Serotonin, bir aminoasit olan triptofan kaynaklıdır. Aşağıda yer alan yiyecekler, vücuttaki serotonin miktarını artırır:

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Mayıs 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:49
Yatsı 21:19
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı