Tahta kurusu neden olur, nasıl yok edilir?

Tahta kurusu, insanların yaşam alanlarında en sık görülen haşerelerin başında gelir. Isırıkları hissedilmediği için insanlarda fiziksel ve psikolojik olarak yıpranmaya yol açar. Tahta kurularının neden meydana geldiğini ve haşerelerle nasıl baş edilebileceğini sizin için yazdık.

AİLE 07.03.2024, 13:45
14
Tahta kurusu neden olur, nasıl yok edilir?
Tahta kurusu genel olarak bazı eşyaların üzerinde eve girer. Çok sayıda insanın varsaydığının aksine ev ya da eşyada bulunan kirlerler tahta kurusu oluşumuna yol açmaz. Seyahat ya da konaklama alanında tahta kurusu varsa eşyaların içine karışması olasıdır. Bu haşerelerin en çok taşındığı eşyalar çanta, bavul ve kıyafetlerdir. Satın alınan eşyalar aracılığıyla da tahta kurularının eve alınması yüksek bir ihtimaldir.
Bilimsel gerçeklere rağmen birtakım insanlar rutubetli ortamlarla tahta kurularının ortaya çıkması arasında bir ilişki olduğunu düşünür. Buna yol açan neden rutubetli ortamlarda kalan eşyalar üzerinde çatlak ve deliklerin oluşabilmesidir. Tahta kuruları eşyalardaki bu açıklığın içine sızıp farklı bir bölgeye taşınmayı başarabilir. Bu canlılar çok hızlı türedikleri için taşındıkları bölgeyi kısa sürede istila ederler. 

Tahta kurusunun varlığı tespit edildikten sonra vakit kaybetmeden önlem alınması büyük bir önem teşkil eder. Atılması gereken ilk adım ev ya da iş yerindeki eşyaların tek tek kontrol edilmesi olacaktır. Haşerelerin kolayca saklanabileceği çarşaf, halı ve çerçeve gibi eşyalar didik didik incelenmelidir. Tahta kurusu olan eşyaların atılması gerekir. Çarşaf tarzı eşyaların uygun sıcaklıkta yıkanması önemlidir.
Tahta kurularından tamamen kurtulmak adına kişisel olarak ilaçlama yapmak da bir seçenektir. Bu yöntem tüm tahta kurularına ve larvalarına ulaşma anlamında etkili olmayabilir. İlaçlamanın işe yaraması için bu işlemin profesyoneller tarafından yapılması tavsiye edilir. Haşerelerin yerini tespit eden profesyonel ilaçlama elemanları hızlı bir şekilde bunları imha eder.

Tahta kuruları yapıları gereği karanlık yerlerde dolaştıkları için tespit edilmeleri güç olabilir. Nadiren de olsa ışıklı ortamda gezen tahta kurularına rastlanabilir. Bu haşerelerin larvalarına rastlandığı zaman varlıkları ortaya çıkar. Haşhaş tohumu büyüklüğünde olan bu larvalar yarı saydam ve kahverengidir. Yetişkin tahta kuruları yarım elma çekirdeği büyüklüğünde olup kırmızı ve oval bir görünüme sahiptir.

Tahta kuruları beslenmek için kana ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle çevresinde bulunan canlıları ısırırlar. Isırıklar tahta kurularının kan damarına ulaşmasını sağladığı için genel olarak kan damarının cilt yüzeyine yakın olduğu noktalarda ortaya çıkar. Tahta kurusu ısırığı cilt üzerinde tek sıra şeklinde kırmızı noktalar olarak görülür. Kırmızı noktalar bir süre sonra kabarıp yumru şeklini alır.

Tahta kurusunun ısırığı ciltte tahrişe ve kaşıntıya yol açar. Buna ek olarak herhangi bir hastalık oluşturduğuna dair bir bilgi yoktur. Bazı kişilerde ciltte dökülme sorununa neden olabilir. Eğer bu tarz belirtiler ağır olarak yaşanıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna uğranması gerekir. İltihaplanmaya kadar yol açabilen bu ısırığın etkileri steroid merhem, antihistaminik ilaç ya da antibiyotikle tedavi edilir.

Evde ortaya çıkan tahta kurusu genel olarak Cimex lectularius türüne ait olur. Dış etkilerden korunmak için gündüz vakti dolaşmayı tercih etmezler. Tahta kurusu ses yapmaz. Bu nedenle eğer evde haşere sesi duyuluyorsa bunlar başka türlere aittir. Buna ek olarak tahta kurusu küçük ön kanatlara sahip olmasına rağmen uçamaz. Uçan bir haşere görüldüyse bu tahta kurusu değildir. Tahta kurusu ısırığı insanda acıya yol açmaz. Isırığın ardından çarşaf üzerinde küçük kan damlaları görülebilir.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:33
Öğle 12:50
İkindi 16:39
Akşam 19:57
Yatsı 21:27
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı