“Temel ihtiyaçlarda KDV oranları sıfırlanmalı”

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kafe ve lokantalardaki KDV oranlarında artış gerçekleştirmeye yönelik taslak hazırladı. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, temel ihtiyaç ürünlerinde uygulanan KDV’ye dikkat çekerek, “Biz dernek olarak temel ihtiyaçlarda KDV oranlarının sıfırlanmasını talep ediyoruz. KDV’de yapılan artışın tüketiciyi mağdur edeceğini düşünüyorum” dedi.

EKONOMİ 21.04.2024, 05:55
1
“Temel ihtiyaçlarda KDV oranları sıfırlanmalı”
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kafe ve lokantalardaki KDV oranlarında artış gerçekleştirmeye yönelik taslak hazırladı. Gelir İdaresi Başkanlığının(GİB) internet sitesinde yer alan yeni tebliğ taslağına göre, yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerde mevcut KDV oranları yükseltildi. Yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20’ye çıkartıldı. Tebliğ taslağı görüşlerin alınmasının ardından Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, KDV’de 3 kademe uygulamasının olduğuna dikkat çekerek yapılacak bu artışın tüketicileri etkileyeceğini düşündüğünü belirtti.
KDV düzenlemesinde 3 kademede uygulandığına dikkat çeken Kılıç, lokantaların bu KDV düzenlemesini uygulamadığını belirterek, “Yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20’ye çıkartıldı. Lokantalar KDV’yi uygulamakta zorlanıyor. Bu yüzden devlet denetleme mesajı verdi. Lokantalar ise fiyatı düşük göstermek amacıyla bu yolu seçtiğini söylüyor. Biz dernek olarak temel ihtiyaçlarda KDV oranlarının sıfırlanmasını talep ediyoruz. KDV’de yapılan artışın tüketiciyi mağdur edeceğini düşünüyorum” dedi.
Tüketicilerin temsil konusunda sorunlar yaşadığını belirten Kılıç, düzenleme çağrısında bulunarak, “Evrensel haklarımızdan bir tanesi temsil hakkıdır. Bizim cebimizden para alınırken temsil edilmiyoruz. Tüketicilerin temsilcisi çoğu görüşmede yer almıyor. Bir zam geldiği zaman esnaf maliyet olarak görüyor ve tüketicilere yansıtıyor. Haklı görünse bile, esnaf örgütüne bu zamları sormuyor bile. Karşılarında örgütsüz bir tüketici bulunuyor. Esnaf odalarının da zam konusunda bir araya gelmesi gerekmekte” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 03 Mayıs 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:41
İkindi 16:27
Akşam 19:36
Yatsı 21:01
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı