Uykusuzluk hastalığı için hangi doktora gidilir?

Uykusuzluk hastalığı olarak bilinen insomnia için hekim tedavisi uygulanabilir. Bunun için ruh ve sinir hastalıkları bölümünden randevu alınmalıdır.

SAĞLIK 01.05.2024, 04:35
Uykusuzluk hastalığı için hangi doktora gidilir?
Insomnia hastası olan kişiler genel olarak kısa sürede uykuya dalamaz. Uykuya dalabilseler dahi bu süreç çok uzun sürmez. Bu da kişilerin gün içerisinde sürekli olarak yorgun ve halsiz olmasına neden olur. Öte yandan vücut gerektiği gibi dinlenemediği için farklı sağlık sorunları da uykusuzluk ile birlikte meydana gelebilir.
Uykusuzluk hastalığı, kişilerin yakınma süresine göre üç farklı kısma ayrılmaktadır. Uykusuzluk yakınması genel olarak bir haftadan uzun sürmemiş ise akut ya da geçici, bu süre bir hafta ila üç ay arasında devam etmiş ise subakut, süreç üç aydan daha fazla devam etmiş ise kronik uykusuzluk olarak kabul edilir.

Uykusuzluğun altında yatan sebepler genel olarak stres seviyesinin yüksek olması, uyku öncesi yemek yenmesi, uyku saatinin sürekli olarak değişmesi gibi önlenebilir nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak bazı durumlarda uykusuzluğa neden olan farklı hastalıklar da bu sağlık sorununa neden olabilir. Uykusuzluğa neden olan diğer etmenler şu şekilde sıralanabilir;

Uykusuzluk sorunu düzeltilebilir nedenlerden dolayı meydana gelebildiği gibi ciddi sağlık sorunlarından da kaynaklı olabilmektedir. Genel olarak kişinin düzensiz saatlerde uyuması ve düzensiz bir beslenme alışkanlığına sahip olması uykusuzluk hastalığının ana nedenlerini oluşturur.
Kişilerin uykusuzluk sorunu olup olmadığını anlayabileceği ve bu konuda en sık karşılaşılan semptomlar şu şekilde sıralanmaktadır;

Kişilerin sağlıklı bir vücut sistemine sahip olabilmesi ve yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için düzenli bir uyku sürecine ihtiyacı vardır. Bu sürecin temin edilememesi halinde yaşanabilecek bazı durumlar şu şekilde sıralanmaktadır;

Uykusuzluk hastalığının teşhis edilmesi için ilk olarak hastaların şikayetleri ve buna bağlı yaşadıkları semptomlar uzman hekimler tarafından dinlenir. Bunların ardından tıbbi bir hastalığın olup olmadığının öğrenilmesi için kan testi yapılır. Bu test ile uykusuzluk hastalığı tanısı konulamamış ise bu kez kişi uyku merkezine sevk edilir ve bir gece boyunca vücut aktiviteleri takip edilir. Buna beyin dalgaları, nefes alışverişi, kalp atılı, göz hareketleri ve vücut hareketleri dahildir.
Uykusuzluk hastalığının tipine göre melatonin takviyesi hastaların tedavisinde tercih edilen bir yöntemdir. Ancak uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu ya da gece kendini gösteren panik atak gibi uyku sorunu çeşitlerinden birine sahip olan kişi de bu soruların tedavisi için yöntemler devreye alınır.

Uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin ilk olarak nöroloji bölümünden randevu alması gerekir. Yapılan muayeneler neticesinde sorunun psikolojik olduğu tespit edilir ise sağlık kuruluşlarının ruh ve sinir hastalıkları bölümüne başvurulması gerekir. Ancak huzursuz bacak sendromu gibi bir durum var ise bu süreçte tedaviyi yine nöroloji uzmanları sürdürecektir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 22 Mayıs 2024
İmsak 03:41
Güneş 05:19
Öğle 12:40
İkindi 16:30
Akşam 19:52
Yatsı 21:23
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı