Xi Jinping'ten Ukrayna açıklaması: "Rusya'ya yardım etmedik"

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Avrupa ülkelerine yönelik gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Xi Jinping burada yaptığı açıklamada, yeni bir 'Dünya savaşı'na yol açmak istemediklerini belirterek Ukrayna savaşında, Rusya'ya destek verdiği iddialarını reddetti.

DÜNYA 07.05.2024, 13:25
3
Xi Jinping'ten Ukrayna açıklaması:
Xi Jinping, Avrupa liderleriyle yaptığı görüşmelerde, ülkesinin Ukrayna'daki Rusya savaşını desteklediği yönündeki iddialara karşı çıktı. Çin lideri, Pekin'in Moskova'yla yakın ilişkilerinden kaynaklanan yükselen Çin-Avrupa gerilimi döneminde, Avrupa'ya altı günlük bir ziyaret gerçekleştiriyor.
Xi, Pazartesi günü Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ortak bir basın toplantısında, "Çin; krizin sebebi değil, taraflarından biri de değil veya katılımcısı da değil. Ancak biz de bir seyirci değiliz, her zaman barışa ulaşmaya aktif olarak katkıda bulunduk." dedi. Söz konusu açıklama, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yapılan görüşmelerin ardından geldi.
Xi, Washington'un Çin'in "çift kullanımlı" ihracatının, örneğin makine araçları ve mikroelektroniklerin, Rusya'nın savunma endüstrisini desteklemek için kullanımına dair iddialarına gönderme yaparak, "Ayrıca, Ukrayna krizini sorumluluktan kaçınmak veya üçüncü bir ülkeyi karalamak ve yeni bir Soğuk Savaşa yol açmak için kullanılmasına karşıyız." diye ekledi.
Avrupa'nın Çin'le ticaret anlaşmazlıkları ve küresel hedeflerine dair şüpheleri, savaştan sonra arttı, çünkü Pekin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgalini kınamayı reddederek aksine ağır yaptırımlar altındaki Rus ekonomisi için önemli bir can simidi olarak ortaya çıkmıştı.
Xi'nin Avrupa'ya yaptığı ziyaret beş yılın ardından ilk olma özelliğini taşıyor.
Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaşa destek iddiaları Xi'nin Avrupa'ya yaptığı ziyaret, son haftalarda Amerikan yetkililerinin, Çin'den Rusya'ya gönderilen çift kullanımlı mallar konusunda Çinli mevkidaşlarıyla endişelerini dile getirmesinin ardından gerçekleşti. Amerikan yönetimi yetkilileri, geçen ay Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını sürdürürken savunma endüstrisini genişletmesine yardımcı olan, önemli miktarlarda makine araçları, insansız hava araçları ve turbojet motorları, seyir füzeleri için teknoloji, mikroelektronikler ve nitroselüloz gibi malları içerdiğini söylemişti. 
Ayrıca Macron, Xi ile yaptıkları görüşmelerde Xi'nin "Moskova'ya silah ve yardım göndermemeye yönelik bir yıl önce verdiği taahhüdü" tekrarladığını vurguladı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:43
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:50
Yatsı 21:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı