Son Dakika

Yaz ayları kabusa dönüşmesin, gıda zehirlenmelerinden korunmak mümkün

Havaların ısınması ile birlikte gıda zehirlenmesi vakalarında artış yaşanmaya başlandı. Peki, gıda zehirlenmesi neden olur? İşte ayrıntılar…

SAĞLIK 11.06.2024, 03:35
1
Yaz ayları kabusa dönüşmesin, gıda zehirlenmelerinden korunmak mümkün
Dünya Sağlık Örgütü ve BM Gıda ve Tarım Örgütü, gıda güvenliği ve buna bağlı olarak da hastalıkların önlenmesi amacı ile 7 Haziran tarihini ‘Dünya Gıda Güvenliği Günü’ olarak ele alıyor.
7 Haziran tarihinde Dünya Gıda Güvenliği Günü kapsamında farkındalığı artırabilmek adına çeşitli açıklamalarda bulunan uzmanlar, gıda zehirlenmesi tehlikesine dikkat çekti.

Açıklanan son verilere göre senede 600 milyon kişi, güvenli olmayan gıdalardan kaynaklanan hastalıklar sebebi ile hastanelere başvuruda bulunuyor.
Bu kitlede yaşamını yitiren kişi sayısının 420 bin olduğunu belirten uzmanlar, özellikle 5 yaşın altında olan çocukların tehlikede olduklarını ifade ediyorlar.

Sabri Ülker Vakıf Beslenme ve Bilimsel İletişim Yöneticisi Uzman Diyetisyen Özge Dinç Coşkun, yaz aylarında meyve ve sebze çeşitliliğinin yanı sıra hijyenin de mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor.

Yaz mevsiminde artan meyve ve sebze çeşitliliğine bağlı olarak tüm zincirlerde besin zehirlenmesi riskinin oluştuğunu belirten Coşkun, “Gözle görülmeyen bakteri, virüs, parazit ya da kimyasal maddelerin bozulmuş gıda ve suyla vücuda girmesi neticesinde bulaşıcı hastalıklar oluşuyor” ifadelerini kullandı.

Yapılan araştırmalara göre gıda güvenliği özellikle 5 yaşın altında olan çocuklar için büyük bir sorun oluşturuyor. Her sene dünyanın çok çeşitli yerlerinde küçük çocukların gıda kaynaklı rahatsızlıklara yakalandıklarını belirten uzmanlar, tüketicileri ‘basit’ olarak değerlendirilen bu konu ile ilgili uyarıyorlar.
Gıda zehirlenmesinden korunmanın yolu, doğru meyve ve sebze tercihinden geçiyor. Alışverişte çürük, hasar görmüş ya da küflü olan ürünlerin tercih edilmemeleri gerekiyor. Paketler halinde satılan ürünlerde ise sıvı birikiminin olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Satın alınan sebze ve meyvelerin yaz aylarında eve gelir gelmez buzdolaplarına yerleştirilmeleri gerekiyor. Çabuk bozulma potansiyeli olan et, yumurta, balık ve süt gibi gıdaların ise kesinlikle açıkta bırakılmamaları gerekiyor.
Gıda zehirlenmesi riskinin sıfırlanabilmesi için büyük boyutlarda olan meyve ve sebzelerin bol su ile ve mutlaka ovalanarak yıkanmaları gerekiyor. Boyut olarak daha küçük olan ürünlerin ise kevgirden geçirilmeleri tavsiye ediliyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:57
Güneş 05:33
Öğle 12:50
İkindi 16:39
Akşam 19:57
Yatsı 21:27
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı