Zamana meydan okuyan 2700 yıllık Gedelme Çınarı!

Antalya'nın Kemer ilçesinde, 700 rakımlı Gedelme Yaylası'nda, doğanın bir mucizesi yükseliyor: yaklaşık 2700 yaşındaki Gedelma Çınarı. 28 metre boyu, 4.54 metre çapı ve 14.26 metrelik muazzam çevresiyle Türkiye'nin en büyük çınarı olma unvanını taşıyan bu dev ağaç, ziyaretçilerini büyüleyici bir atmosfere davet ediyor.

AİLE 12.04.2024, 12:55
2
Zamana meydan okuyan 2700 yıllık Gedelme Çınarı!
Antalya'nın Kemer ilçesinde, 700 rakımlı Gedelme Yaylası'nda yer alan Gedelma Çınarı, 2700 yıllık tarihiyle Türkiye'nin en yaşlı ve en büyük çınar ağaçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. 28 metre boyu, 4.54 metre çapı ve 14.26 metrelik muazzam çevresiyle adeta bir doğa harikası olan bu dev ağaç, ziyaretçilerini etkilemeyi hiç ihmal etmiyor.
Likya Yolu'nun da üzerinde bulunan Gedelma Çınarı, sadece görkemli görüntüsüyle değil, bulunduğu konumla da öne çıkıyor. 2 bin yıllık Gedelme Kalesi ve Gedelme Mağarası'nın da yakınında yer alan bu dev ağaç, tarihe ve doğaya meraklı ziyaretçiler için ideal bir destinasyon sunuyor.
Araştırmacı yazar Mustafa Aydemir'in "Hikaye ve Efsaneleriyle Türkiye'nin Tarihi - Ulu Çınarları" kitabında da yer alan bu anıtsal ağaç, sadece yaşıyla değil, 4.54 metrelik çapı ve 14.26 metrelik gövde çevresiyle de hayranlık uyandırıyor. Çınarın yaşının 2 bin 700 olarak belirlenmesi ve yanında bulunan Gedelme Kalesi’nden daha yaşlı olması, ağacı ihtişamının yanı sıra, tarihe tanıklığıyla da özel kılıyor.

Çınarın turizme katkı sunan bir alanda olduğuna dikkat çeken Gedelme Yaylası’nın bağlı olduğu Kuzdere Mahallesi Muhtarı Serkan Günay, açıklamasında şunları kaydetti:

Bu alanın geliştirilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Muhtar Serkan Günay, "Ekoturizme etkisi pozitif anlamda çok yüksek, muhtarlığımız aracılığıyla reklamını daha çok yapmaya ihtiyaç duyuyoruz. Kemerimiz, dünyaca ünlü bir yer, bu alanın geliştirilmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Fakat, büyüklerimizden isteğimiz bu talep bizim için yeterli değil, turizmle bağlantılı burada etkinlikler düzenlenebilir. İlçemizde bulunan otellerde, her yıl yaklaşık 5 milyon kişi ağırlıyoruz. Bu alanın reklamının daha çok yapılması gerekiyor, etkinliklerle, festivallerle ve karnavallarla bu çınarı konsepte dahil etmeleri gerekiyor diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Vatandaşların bölgeyi görmesini tavsiye eden Çağrı Nefesoğlu,"Antalya merkezden geliyoruz, burayı ilk kez geziyoruz. Genelde çocuklarımla doğa gezileri yapıyoruz. Bu çınarı sosyal medyada görünce kaçırmayalım dedik. İnanılmaz, büyüleyici bir ortamı var. Çınar da, dünyanın en yaşlı ağacı, korunması hoşuma gitti. Çocuklarımla sık sık geziyoruz, AVM yerine doğayı taşı toprağı tercih ediyoruz. Hem stresimi atıyoruz, hem çocuklara bir farkındalık oluşturuyoruz. Doğa bilincini aşılamaya çalışıyoruz. Doğa severlerin, yürüyüşçülerin, Antalyalıların ve ülkemizde yaşayan bu tür ağaç meraklılarının, kesinlikle görmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA
"Dünyanın en yaşlı ağacı olan, 2 bin 700 yaşındaki Gedelma Çınarı’nın önündeyiz. Kemer’e gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi Gedelme yaylamıza, bu tarihe tanıklık etmeye bekliyoruz. Likya Yolu üzerinde yer alan çınarımız, çok önemli bir yerde konumlanıyor, yanında 2 bin yaşında Gedelme Kalesi ve Gedelme Mağarası bulunuyor. Likya Yolu, dünyaca ünlü bir yürüyüş yolu, burası çok sayıda turist alıyor. Bölgemizde safari turları yapan misafirlerimiz, burayı ziyaret ediyor. Doğayla iç içe olmak isteyen herkesi, Gedelme Yaylamıza bekliyoruz."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı