Zelenskiy'den ABD'ye: Bizi de İsrail gibi koruyun

ABD'nin, işgalci İsrail'e verdiği sınırsız destek, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in moralini bozuyor. Zelenskiy, ABD'den ülkesini İsrail gibi korumasını istiyor.

DÜNYA 16.04.2024, 10:55
1
Zelenskiy'den ABD'ye: Bizi de İsrail gibi koruyun
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Batılı ülkelerin İsrail'i İran saldırısından korudukları gibi Ukrayna'yı da koruma imkanına sahip olduğunu söyledi.
Ukrayna gibi İsrail'in de NATO üyesi olmadığını, ancak korunmasının  "ittifakın herhangi bir üyesine yapılan saldırı, herkese yapılmış bir saldırı olarak kabul edilir" diyen 5. Maddenin etkinleştirilmesini gerektirmediğini belirten Zelenskiy, "Bunun için sadece siyasi irade yeterlidir” dedi.
Ukrayna lideri, ülkesinin özellikle enerji tesislerini korumak için hava savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Zelenskiy'nin bu çağrısına ABD yönetiminden hemen yanıt geldi. Ukrayna'yı İsrail gibi koruma çağrısına yanıt verdi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, Ukrayna ve İsrail'deki çatışmaların birbirinden farklı olduğunu, bu nedenle ABD'nin Ukrayna konusunda aynı şekilde hareket edemeyeceğini ve Rusya'nın İran hava hedeflerini vurduğu gibi vurulmasına yardım edemeyeceğini söyledi.
Kirby "Bu ikisi farklı çatışmalar, farklı hava sahası şartları, farklı tehdit durumu var. Başkan Biden, Ukrayna'daki çatışmanın en başından beri ABD'nin bu çatışmaya aktif olarak katılmayacağını açıkça ortaya koydu” dedi.
Kirby, "Yönetimimiz Ukrayna hava sahasını korumak için Kiev'e para aktarmakta kararlı, ancak Kongre'de gerekli finansman üzerinde anlaşmaya varılmadığı için bunu artık yapamıyor" diyerek Cumhuriyetçileri eleştirdi. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı