04.03.2020, 13:13 23

Kolajen Mucizesi

Kolajen son yılların en çok konuşulan konularından biri. Cildini güzelleştirmek, eklemlerini iyileştirmek isteyen, spor yapan birçok kişinin odak noktası. Peki kolajen nedir ve kimler için gereklidir ve hangi besinlerde vardır? Merak ediyorsanız işte cevapları


Kolajen nedir ?


Kolajen, vücutta özellikle kaslarda, kemiklerde, tendonlarda, bağlarda, organlarda, kan damarlarında, ciltte, bağırsaklarda ve diğer bağ dokularında bol miktarda bulunan bir proteindir. Başlıca işlevi bağ dokusunu güçlendirirken, eklemleri, tendonları, organları ve vücut bütünlüğünü korumaktır. Bu yüzden kemik yapımızın sağlıklı ve güçlü olması için oldukça önemlidir. Aynı zamanda cildin elastikiyetini arttırarak cildin daha sıkı ve gergin olmasına da yardımcı olur. Vücuttaki kolajen seviyeleri yeterli olduğunda, kolajen içeren hücreler güçlü ve genç bir görünüm alır. Yetersiz olduğu durumda ise çeşitli eklem rahatsızlıklarına ve cilt problemlerine neden olur.


Kolajen sentezini arttırmak için ne yapmalıyız?


Vücudumuz düzenli olarak kolajen üretir fakat bu üretim bazı etklenler sebebiyle yavaşlayabilir. İlerleyen yaş sigara içmek, güneşe maruz kalmak ve sağlıksız beslenmek kolajen üretimini yavaşlatan  etkenler arasında. 


Doğal yollardan kolajen sentezini arttırmak için beslenme düzeninizde bazı besinlere yer vermeniz faydalı olabilir. Kolajen, prokolajenden meydana gelir. Vücudunuz, prokolajen oluşturması için iki amino aside ihtiyacı vardır. Bular; glisin ve prolindir. Prolin, yumurta akı, süt ürünleri ve mantar, kuşkonmaz, lahana gibi sebzelerde bulunurken; Glisin ise daha çok et, balık, yumurta, süt ve baklagil gibi protein içerikli besinlerde bulunur, tavuk derisi ve jelatinde glisin içerir. C vitamini kolajen öncüsü olan prokolajen üremininde önemli bir rol oynadığı için yeterince C vitamini almak çok önemlidir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı