ABD savaş gemisi Tayvan Boğazı'nı karıştırdı: Çin takip etti, Tayvan doğruladı!

ABD Donanması'na ait Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze taşıyan USS Halsey muhribi, Tayvan Boğazı'ndan rutin bir geçiş gerçekleştirdi.

DÜNYA 09.05.2024, 13:35
ABD savaş gemisi Tayvan Boğazı'nı karıştırdı: Çin takip etti, Tayvan doğruladı!
ABD Donanması'na ait bir savaş gemisi, bugün Tayvan Boğazı'ndan geçti. USS Halsey adlı Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze taşıyan muhrip, "uluslararası hukuka uygun şekilde seyrüsefer özgürlüğü hakkını kullanarak" boğazdaki geçişi gerçekleştirdi.
Geçiş, bölgede gerginliğe neden oldu. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, savaş gemisinin seyri boyunca Çin Deniz ve Hava Kuvvetlerince takip edildiğini ve "geçişinin baştan sona izlendiğini" açıkladı. Çinli yetkililer, bölgesel barış ve istikrarı korumaya kararlı olduklarını vurguladılar.
Tayvan Savunma Bakanlığı ise geminin geçişini doğrulayarak boğazdaki durumun normal olduğunu bildirdi. Tayvan Adası'nı kendi topraklarının bir parçası ve Tayvan Boğazı'nı da kara suları olarak gören Çin, bu tür geçişlere karşı çıkıyor.
ABD 7. Filosu'ndan yapılan açıklamada, USS Halsey'in geçişinin "ABD'nin seyrüsefer özgürlüğünün tüm ülkeler için korunmasına ilke olarak bağlılığın göstergesi" olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, "Uluslararası topluluğun hiçbir üyesi haklarından ve özgürlüklerinden vazgeçmeye zorlanmamalıdır. ABD Silahlı Kuvvetleri, uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçmayı, yelken açmayı ve hareket etmeyi sürdürecektir" ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Mayıs 2024
İmsak 03:42
Güneş 05:20
Öğle 12:40
İkindi 16:30
Akşam 19:51
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı