Son Dakika

Aracısız pazar tezgahı dönemi: Maliyetlerin ve fiyatların düşmesi hedefleniyor

İktidarın meclise sunduğu kanun teklifiyle pazar tezgâhı kiralarına yönelik düzenleme geliyor.

EKONOMİ 05.05.2024, 10:40
Aracısız pazar tezgahı dönemi: Maliyetlerin ve fiyatların düşmesi hedefleniyor
AKP iktidarının TBMM'ye sunduğu kanun teklifinde belediyelerden tezgâhı uygun bedelle kiralayıp, ardından bu tezgâhı ikinci, üçüncü kişilere yüksek fiyatlarla kiralayarak aracılık yapanlara  yönelik düzenleme geleceği bildirildi
Medyada yer alan haberlere göre, pazar yerleri artık sermaye sahiplerine değil doğrudan satıcıya tahsis edilecek. Sözde yatırım için yapılan ancak maliyetleri artırarak müşterinin fahiş fiyatla ürün almasına sebep olan ikincil kiralama devri kapanıyor. Düşen tezgâh maliyeti ürün fiyatına da olumlu yansıyacak. 

Teklifle, kapalı pazarlardaki satış ve diğer yerlerin, pazarcılara yüksek fiyatlarla kiralanmasına neden olan sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralama usulü kaldırılıyor. Teklife göre, belediyelerden tezgâhı uygun bedelle kiralayıp, ardından bu tezgâhı ikinci, üçüncü kişilere yüksek fiyatlarla kiralama devri kapanıyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte, tezgâhların pazarcılık mesleğinden olmayan diğer kişilere verilmesi sonucu pazarcıların maliyetlerinin artmasının önüne geçilmesi planlanıyor.
Uygulamanın; bu yerlerin, mesleği pazarcılık olmayan kişilerce alınıp birkaç kişiye kiralatılarak birer yatırım aracına dönüştürüldüğüne dikkat çekilen düzenleme gerekçesinde, bu satış nedeniyle oluşan maliyetlerin ise tüketicilere “etikette fiyat artışları” olarak yansıtıldığının altı çizildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Mayıs 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:49
Yatsı 21:19
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı