Dünyanın en pahalı baharatını yetiştiriyor: Gramı 200 TL'den satılıyor!

Elazığlı mühendis Bayram Çalışkan, 2020 yılında Safranbolu'da keşfettiği safran bitkisiyle giriştiği tarımsal üretimde büyük bir başarı elde etti. Çalışkan'ın ürettiği safran, hem yüksek fiyatı (gramı 200 TL) hem de sağlık açısından sağladığı faydalar ile büyük ilgi görüyor.

AİLE 07.05.2024, 14:10
Dünyanın en pahalı baharatını yetiştiriyor: Gramı 200 TL'den satılıyor!
Elazığlı inşaat ve ziraat mühendisi Bayram Çalışkan, 4 yıl önce Safranbolu'da keşfettiği safran bitkisiyle tarımsal alanda sıra dışı bir başarı hikayesine imza attı. Çalışkan'ın ürettiği safran, gram fiyatı 200 lirayı aşarak Türkiye'nin en pahalı ürünlerinden biri haline geldi.
Sadece yüksek fiyatıyla değil, aynı zamanda paha biçilemez sağlık faydalarıyla da öne çıkan safran, Çalışkan'ın girişimciliği ve özverisiyle Elazığ'a yeni bir soluk getiriyor.

34 yaşındaki Elazığlı inşaat ve ziraat mühendisi Bayram Çalışkan, 2020 yılında önce adeta bir mucizeyle karşılaştı. Yaptığı bir araştırma sırasında, Safranbolu’da yetişen safran bitkisini keşfetti. Merak ve girişimcilik ruhuyla harekete geçen Çalışkan, deneme amaçlı ilk safran soğanlarını sipariş verdi ve Yarımca köyündeki bahçesine ekti. Toprağın bereketi ve Çalışkan'ın özverili çalışmalarıyla ilk hasat mükemmel sonuç verdi. Bu başarı onu motive etti ve ikinci yıl ekim alanını bir dönüme kadar genişletti. Bu yıl 4. hasadını yapan Çalışkan, ailenin de desteğiyle özenle topladığı safran çiçeklerini, gramını 200 liraya satıyor.
Safran bitkisinin sadece yüksek fiyatıyla değil, aynı zamanda hücre yenileme ve vücut direncini artırma özellikleriyle de bilinmesi, onu dünyanın en değerli baharatları arasında gösteriliyor.

Hobi olarak başladığını fakat şu an ticaretini yaptığı söyleyen Bayram Çalışkan, konuşmasında şunları söyledi:

Safranın geniş bir yelpazesi olduğunu dile getiren Baba Ali Rıza Çalışkan ise "Biz ailecek birlikte bu işi yapıyoruz ve şuanda da hasadını yapıyoruz. Tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Genellikle ilaç firmaları kullanıyor. Onun devamında piyasada astım, bronşit, kalp, damar gibi birçok hastalığa iyi geldiğini söylüyorlar. Tadı çok güzel, reçel ve bal gibidir" dedi.
Kaynak: İHA
"Fiyat olarak da gayet değerli bir bitki. O yüzden herkese tavsiye ediyorum. Gram olarak satıyorum, kilo olarak herkesin almaya durumu olamayabiliyor. Gramının fiyatı, 150 ile 200 lira arasında değişiyor. Burada 800 metrekarede bir ekili alan var. İlk üç yılda toplamda 300 bin lira civarında bir gelir elde ettik. Ekim ve söküm arasında iki aylık bir süreci var. Herhangi bir kimyasal madde kullanılmıyor. Elazığ’da daha önce bu işi yapan yoktu, bunu ben getirdim. Buradaki çiftçilere örnek olmak amaçlı başladım ve tarım ve orman il müdürlüğü de beş çiftçiye daha destek verdi. Bu şekilde yayıldı, daha fazla olmasını temenni ediyorum."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:43
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:50
Yatsı 21:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı