Kariye Camii’nde hasret bitti

Danıştay’ın, “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” kararı verdiği ve 21 Ağustos 2020 tarihindeki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Diyanet’e devredilen Kariye Camii açıldı.

GÜNDEM 07.05.2024, 04:40
1
Kariye Camii’nde hasret bitti
Danıştay’ın, “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” kararı verdiği ve 21 Ağustos 2020 tarihindeki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Diyanet’e devredilen Kariye Camii açıldı. Cami, 2020 yılında açılışına saatler kala tekrar restorasyona alınmış ve açılışı 2021 yılının sonuna tehir edilmişti. Millî Gazete’nin sürekli gündemde tutarak ibadete açılması için uğraş verdiği Kariye Camii, nihayet açıldı. Dün yoğun katılımla ibadete açılan Kariye Camii’nde ilk ezan okundu.
İstanbul’un fethinden 1945 yılına dek ezanların susmadığı Kariye Camii’ne ilişkin olarak 2019 yılının Kasım ayında Danıştay, “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” yönünde karar vererek, 1945 tarihli kararın hukuka uygun olmadığına hükmetmişti. Danıştay’ın kararının ardından 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Kariye Camii, Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verilmişti.

 Danıştay’ın, “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” kararının ardından Resmî Gazete’nin 21 Ağustos 2020 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Kariye Camii, Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verilmişti. Cumhurbaşkanlığı’nın konuya ilişkin verdiği kararından birkaç gün sonra Kariye Camii’ni ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Bu kararla süreç başlamış oldu. İçeride yapılacak işlemler var. Bu işlemler bittikten sonra inşallah en kısa zamanda ibadete açılacaktır. Bir Cuma namazıyla başlayacağız” demişti. Kariye Camii’nin ibadete açılması beklenirken Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından şok edici bir açıklama gelmişti. Yapılan açıklamada, “İstanbul Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii’nin ibadete açılması, hazırlıkların tekemmül sürecinin devam etmesi sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleri kullanılmıştı.

29.08.1945 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirilen Kariye Camii, 75 yıl cemaate hasret bırakılmıştı. Danıştay kararıyla hukuki engeller kalktı ancak aradan geçen 4 yıla rağmen hâlâ açılmamıştı. Kariye Camii cemaatine kavuşmayı beklerken müjdeli haber nihayet geldi. Yıllardır ezan sesine hasret kalan Kariye Camii, dün ibadete açıldı. Yıllardır ezan sesine hasret kalan Kariye Camii’nin açılışına yoğun bir kalabalık şahitlik etti.

Yıllar sonra ibadete açılan Kariye Camii’nin açılış programına Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Fatih İlçe Başkanı Muzaffer Serenli de katıldı. Millî Gazete’ye konuşan Serenli, “Kariye Camii’nin ibadete açılması için çok mücadele verdik. Basın açıklamalarında bulunduk. Hamdolsun ki bugün Kariye Camii’nin açılışına şahitlik ediyoruz. Çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Kariye Camii’nin açılması için ilk günden beri konunun takipçisi olan Millî Gazete, “Halılar kaldırıldı, minber söküldü!”, “Kariye Camii’nde başa mı dönülüyor?”, “İkinci Cuma oldu, ses sela yok!”, “Kariye’de neler oluyor? Ne bitmez restorasyonmuş!”, “Kariye Camii’ne yıl sonu sözü”, “Kariye Camii hâlâ mahzun” başlıklı manşetleriyle konuyu sürekli gündemde tutmuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:43
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:50
Yatsı 21:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı