Kredi kartı ile bahşiş dönemi mi geliyor! Her hesaba yüzde 15..

Türkiye'deki restoranlarda, artan maliyetler ve azalan bahşişler, garsonlar ve işletme sahipleri için endişe kaynağı haline geldi. Bu durum, servis ücreti uygulamasına yönelik tartışmaları da beraberinde getiriyor. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastroekonomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer'den konuya dair öneri geldi.

EKONOMİ 08.05.2024, 07:55
1
Kredi kartı ile bahşiş dönemi mi geliyor! Her hesaba yüzde 15..
Türkiye'deki restoranlarda son zamanlarda yaşanan fiyat artışları, bahşişlerde de düşüşe neden oldu. Müşteriler artan hesaplara karşı daha cimri davranırken, garsonlar gelir kaybından şikayetçi. Bu durum, servis ücreti uygulamasının yeniden gündeme gelmesine yol açtı.
Restoran girdilerinde yaşanan yüzde 800'lük artış, hesaplara da yansıdı. Bu durum, 4 kişilik bir masada 10 bin liraya kadar çıkan hesaplara neden oldu. Müşteriler bu artan hesaplara karşı bahşiş vermede daha temkinli davranmaya başladılar. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastroekonomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, bahşişlerin eskisi kadar yüksek olmadığını ve garsonların geçimlerini sağlayamadıklarını ifade etti.
TURYİD, bu sorunun çözümü için servis ücreti uygulamasının yaygınlaştırılmasını önerdi. Demirer, Türkiye'deki 200 bin işletmenin sadece yüzde 1-2'sinde servis ücreti alındığını, bunun da 2 bini geçmediğini belirtiyor. Restoranlarda genellikle yüzde 10 bahşiş verilirken, TURYİD bu oranın kredi kartıyla alınan servis ücreti için yüzde 15 olmasını istedi. Servis ücretinin yarısı devlete vergi olarak ödenirken, kalan yarısı da garsonlara kalacak.
Sunset Grill&Bar Kurucusu Barış Tansever ise servis ücretinin işletmeler tarafından serbestçe belirlenebilmesi gerektiğini savunuyor. Tansever, şirket yemeğinde 80 bin liralık bir hesapta 8 bin lira bahşiş ödenmesi gerektiğini ve bu paranın kredi kartıyla tahsil edilebileceğini söylüyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:43
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:50
Yatsı 21:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı