Nilüfer koparmak pahalıya mâl olabilir: Cezası dudak uçuklattı!

Çanakkale'nin Biga ilçesinde bulunan Kalafat köyündeki Nilüfer Gölü, eşsiz güzelliğiyle ziyaretçileri cezbetse de, göldeki nilüferler koruma altında. Bu nedenle, bu nilüferleri koparmak yüklü bir cezaya mâl olabilir. İşte bu çiçeği koparanlara verilen ceza miktarı..

AİLE 06.05.2024, 11:55
Nilüfer koparmak pahalıya mâl olabilir: Cezası dudak uçuklattı!
Çanakkale'nin Biga ilçesinde bulunan Kalafat köyü, eşsiz bir doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. Köyde bulunan Nilüfer Gölü, eşsiz güzelliğiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 
Ekoturizm amacıyla oluşturulan 2 dönüm büyüklüğündeki Nilüfer Gölü, bölge turizmine katkıda bulunurken, "Lotus çiçeği" olarak da isimlendirilen nilüfer çiçekleri gelenlerin yoğun ilgisi ile karşılaşıyor. Yaklaşık 1 metre uzunluğundaki saplarıyla suyun dibinde köklenen nilüferler, yeşil yapraklarının arasından yükselerek adeta gökyüzüne uzanıyor. 
Nilüfer çiçeklerinin tohumunun Amazon ormanlarından göçmen kuşlar aracılığıyla taşındığı ve bu sayede oluştuğu düşünülüyor. Geceleri kapanıp suyun altına giren nilüferler, güneşin doğuşuyla birlikte yeniden yüzeye çıkınca eşsiz bir manzara oluşturuyor. Mayıs ayı başında açmaya başlayan nilüferler, Kasım ayının son günlerine kadar güzelliğiyle ziyaretçilerini karşılamaya devam ediyor.
Çanakkale'nin Biga ilçesinde bulunan Nilüfer Gölü, Biga Kaymakamlığı, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve Biga Belediyesi'nin ortak çalışmalarıyla yepyeni bir görünüme kavuşuyor. 2 dönümlük gölün etrafındaki 10 dönümlük alan, orman parkı ve mesire yeri haline getirilerek bölgeye değer katıyor.
Geçmişte susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Nilüfer Gölü, Biga Belediyesi tarafından yapılan 880 metrelik su hattı sayesinde yeniden canlandı. Düzenli su takviyesiyle kurtarılan göl, eskisi gibi yeşillenen yaprakların arasından açan nilüfer çiçekleriyle ziyaretçileri kendisine çekiyor.
Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, koruma altındaki nilüferleri koparanlara, biyolojik çeşitliliği tahrip etmek ve zarar vermekten 387 bin 141 TL ceza kesiliyor.
Lotus adı verilen Nilüfer çiçeğinin amazon ormanlarından getirildiğinin düşünüldüğünü söyleyen Nilüfer Gölü’ndeki tesis işletmecisi Volkan Eren, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
Kaynak: İHA
“Kalafat köyü 1861 yılında kuruldu. Köy kurulduğundan bu yana nilüfer çiçekleri köyümüzdeydi. 130 yada 140 santim boyuna kadar suyun üstünde çıkıyor. Sonrasında çiçek tohumları toprağa bırakıyor. Çiçek yaprakları kuruduktan sonra uykuya dalıyor. Gelecek yıl aynı tarihlerde tekrar çıkıyor. Bölgeye ziyarete gelenler çiçekleri çok merak ediyor. Bataklığın içinde böyle bir çiçek görünce hayret ediyorlar. Türkiye’de ve Dünya’da nadir bir çiçek olduğu için her yıl gelip görmek istiyorlar. Bu çiçeği kopartmanın da çok büyük cezası var. Biz bu çiçeği koruyoruz. Güvenliğimiz var. Bu çiçeklere zarar gelmemesi için güvenliği sağlanıyor. Kamera sistemleri de takip ediyoruz. Buraya gelen vatandaşlar gün boyu burada zaman geçirebiliyorlar.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:43
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:50
Yatsı 21:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı