Türkiye'den AB Zirvesine, Kıbrıs tepkisi

Türkiye, Brüksel'de düzenlenen AB Zirvesi'nde Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesine verdiği tepki olarak, Belçika'nın başkenti Brüksel'de davet edildiği iki etkinlikten birine katılımını büyükelçi düzeyinde tuttu, diğerine ise iştirak etmedi.

GÜNDEM 01.05.2024, 08:53
1
Türkiye'den AB Zirvesine, Kıbrıs tepkisi
Türkiye, 17-18 Nisan'daki AB Zirvesi'nde Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesi kararına tepki olarak Brüksel'de iki etkinliğe katılım düzeyini düşürdü.
Brüksel Güzel Sanatlar Merkezi'nde (BOZAR) düzenlenen AB'nin 2004'teki en büyük genişlemesinin 20. yıl dönümü kutlama etkinliğine GKRY'nin hukuk dışı üyeliği nedeniyle katılmadı.
30 Nisan sabahı düzenlenen gayriresmi AB Genel İşler Konseyi'nin 10 genişleme ülkesi ile çalışma kahvaltısında ise bakan değil büyükelçi düzeyinde temsil edildi.
Büyükelçi Faruk Kaymakcı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "AB üyelik perspektifinin güçlendirilmesinin reformları hızlandıracağını ve üyelik müzakereleri sürecinde veto hakkının kötüye kullanılmasının herkesin aleyhine sonuçlar doğurduğunu vurguladık." ifadesini kullandı.
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Zirve sonuçlarında ülkemizle işbirliği ve karşılıklı fayda sağlamaya yönelik bir ilişki geliştirilmesinin AB’nin stratejik menfaatine olduğu vurgulanmaktadır. Buna karşın, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı/AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan AB-Türkiye ilişkilerine dair Ortak Bildirimde yer alan tavsiyelere ilişkin somut bir karar alınamaması ciddi bir tutarsızlıktır." eleştirisine yer verilmişti.
Açıklamada ayrıca, "Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanmasıyla Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesi tarafımızdan hiçbir zaman kabul görmeyecektir." vurgusu yapılmıştı.
AB'nin en kapsamlı genişlemesi olarak kabul edilen 2004'te Çekya, Macaristan, Polonya, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi AB'ye üye olmuştu.
Türkiye'nin AB ile diyaloğunu, mütekabiliyet çerçevesinde, AB'nin önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yönelik adımlarının hızı, düzeyi ve kapsamına göre ele alacağı belirtildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 22 Mayıs 2024
İmsak 03:41
Güneş 05:19
Öğle 12:40
İkindi 16:30
Akşam 19:52
Yatsı 21:23
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı