23.04.2020, 10:55 88

ORUÇ VE SİNDİRİM

11 ayın sultanı Ramazan geldi çattı. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin oldukça fazla değiştiği bir dönemin başındayız. Uzun süren açlıklar daha ağır yemeklere yönelmemize, sonrasında hazımsızlık ve sindirim problemleri yaşamamıza neden oluyor. Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, bağırsak sağlığını ve sindirim sistemini etkisi altına alıyor.

Ramazan’da en sık karşılan problem kabızlık. Bu, basit bir anlatımla bağırsak hareketlerinin yetersiz olmasıdır. Haftada üç kez veya daha az sayıda dışkılama olarak tanımlanabilir. Kabızlığın sebepleri, eğer herhangi bir hastalık sebebiyle yaşanmıyorsa, yetersiz sıvı tüketimi, hareketsizlik ve yanlış beslenmedir. Bunun yanı sıra uzun süre aç kalmaya bağlı olarak yemek sonrası gaz ve şişkinlik gibi problemler de yaşanabiliyor. Ramazan döneminde daha sağlıklı bağırsaklar ve sindirim sistemi için dikkat edilmesi gereken noktalar var.

 Probiyotikleri önemseyin

Dengeli bir bağırsak florası; vitamin sentezlenmesi, mineral emiliminin desteklenmesi, zararlı bakterilerin engellenmesi, bağırsak bariyerinin güçlendirilmesi, bağışıklığın düzenlenmesi ve zehirli veya kansere yol açan maddelerin azaltılması gibi görevlere sahiptir. Ramazan’daki beslenme düzeni, mikrobiyotamızda kısa süreli değişikliklere yol açıyor ve bu durum kendini sindirim sorunları ve bağışıklık sistemindeki problemlerle gösterebiliyor. Probiyotiklerse, bozulan dengenin yeniden düzenlenmesine destek veriyor. Vücudumuzdaki yararlı bakteri sayısını artırarak, bağırsak fonksiyonlarını düzene sokuyor ve sindirim sistemini rahatlatıyor.

Lifli yiyecekleri eksik etmeyin

Lifli gıdalar, bağırsakların hareketlenmesini sağlıyor. Ayrıca sağlıklı kilonuza ulaşma ve bunu koruma konusunda vücudu destekliyor. Bu besinler, mineral ve vitamin bakımından zengindir, kalorileri de düşüktür. Böylece daha uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. Lif alımını artırmak için beyaz ekmek ve rafine tahıllar yerine, tam tane tahıl ürünlerle, baklagilleri tercih edin. Pirinç yerine bulgur, beyaz yerine tam buğday ekmeği yiyebilirsiniz.

Sebze ve meyve tüketin

Bu ayda öğün sayısı azaldığı için, sebze ve meyve tüketimi genellikle ihmal ediliyor. Daha çok vitamin, mineral ve lif alımı için hem iftar hem de sahur sofralarınızdan sebze ve meyveleri eksik etmeyin. Meyvelerin kabukları lif bakımından zengindir. Kabızlığınızın şiddetli olduğu dönemde elma, ayva ve muzdan uzak durun. Bunlar yerine, armut, karpuz ve kavun tercih edin.

Sıvı almayı unutmayın

Diyette lif alımını artırırken, uygun miktarda su içmek de sindirim sistemi ve özellikle de kabızlık problemin çözümü için önemli. Ramazan’da gün içinde tüketemediğiniz suyu, iftar ve sahur arasındaki sürede mutlaka tamamlamaya özen gösterin. Kabızlık için ayrıca bitki çayları veya kuru meyvelerle yapılmış şekersiz hoşaflar da iyi birer alternatiftir. Özellikle kuru kayısı ve erik hoşafı işe yarayacaktır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı