18.06.2020, 13:12 96

SPORUN SAATİ OLUR MU?

‘’Spor yapmak için en uygun saat nedir?’’, en çok merak edilen konulardan biridir. Spor yapmanın etkileri, günün hangi saatlerinde yapıldığına göre değişiklik gösterebilir. Bu etkileri belirlemede kişinin alışkanlıkları ve biyolojik saati önemli rol oynar.

Spor Yapmak İçin En Uygun Saatler

Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir. Ayrıca gündüz yapılan spor, akşam daha rahat bir uyku uyunabilmesi ve bu süreçte salgılanan hormonlar açısından yararlıdır. Spor yapmak için uygun olan diğer saatler, öğleden sonraki geç saatler ile akşamüstü saatleridir. Bu saatlerde insan vücudundaki hormonlar en yüksek seviyededir. Spor yapmaktaki hedef stres gidermek ise, basit hareketler yapmak ve açık havada dolaşmak, kas gerginliğini giderecek ve rahatsızlık veren hormonların atılmasına yardımcı olacaktır.

Gece Spor Yapmak

Günümüz koşullarında, çalışan bireyler için gün ortasında spor yapmak pek mümkün olmamaktadır. Hiç spor yapmamaktansa, kişilerin kendilerine uygun zamanlarda spor yapmaları gerekir. Örneğin, saat geç olsa da, iş çıkışı spor salonuna gidilebilir. Spor yapmanın gece geç saatlerde aslında önerilmemesinin nedeni; gece vücudun dinlenme zamanının başlıyor olmasıdır. Vücudun tüm fonksiyonları yavaşlar ve kendini uykuya hazırlar. Bu süreç içinde spora başlanırsa, vücut yeniden harekete geçip dinçleşecektir. Bu nedenle, gece spor yaptıktan sonra kişinin tekrar uyku durumuna geçmesi uzun bir zaman alabilir. Bu durum kişi için sorun yaratmıyorsa, gece spor yapmanın sakıncası yoktur. Spor yapmak için en uygun saat senin programına uymasa da, kendine uygun vakitleri belirleyerek spor yapmayı ihmal etmemelisin.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı