28.05.2020, 13:13 62

YAZA MERHABA

Yaz mevsiminin ilk ayına geldik, sebzeler ve meyvelerde yaza uyum sağlamaya başladılar. Tezgahlarda sebze ve meyve çeşitleri arttı, rengarenk tezgahlar hem gözümüze hem midemize hitap ediyor. Yaz aylarında ağır ve yağlı yemekler yerini daha sağlıklı sebze yemeklerine, özellikle soğuk meze veya salatalara bırakır. Akdeniz mutfağına yakın beslenme kültürümüzün olması şüphesiz ki buna katkı sağlıyor. Öncelikle bu dönem güvenle tüketebileceğimiz sebze ve meyvelere bir bakalım.

Haziran ayı sebzeleri:

Enginar, taze fasulye, bezelye, bakla, barbunya, kabak, patlıcan, salatalık yeşil biber, dolmalık biber, domates, semizotu, rezene, marul, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, fesleğen, biberiye, nane, maydanoz, tere.

Haziran ayı meyveleri:

Kayısı, erik, çilek, kiraz, şeftali, dut, vişne, mürdüm eriği, yeni dünya

Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek ve çeşitli beslenmek bir çok hastalığa karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini de destekleyicidir. Özellikle sebze tüketirken sadece sebze yemeği olarak değil aynı zamanda çiğ olarak da tüketmeye özen göstermemiz gerekiyor. Meyve tüketirken de önemli olan tabağımızı mümkün olduğunca renkli tutmak. Her rengin farklı vitamin ve mineralleri içerdiğini unutmayalım.

Yaz aylarında sıvı tüketimini artırmak için meyve/sebze suyu tüketimi de artış gösterebilir. Fakat meyve suları oldukça yüksek enerji içeriğine sahiptir. Bu yüzden meyvenin direk kendisini yemeniz, posa tüketimini artırıp bağırsak sağlığınızı da koruyacağı için önemlidir. Sebze sularında ise enerji değeri olmamasına rağmen vitamin mineral içeriği açısından hazırlandığı anda bekletmeden tüketilmelidir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı