Antalya'da Kuzugöbeği sezonu açıldı: "Göbek" altın değerinde!

Nadir bulunan ve lezzetiyle bilinen kuzugöbeği mantarı, kilosu 550-600 TL'ye kadar alıcı buluyor.

AİLE 15.04.2024, 13:20
1
 Antalya'da Kuzugöbeği sezonu açıldı:
Antalya'nın Akseki ilçesinde, bahar yağmurları ile birlikte doğada kendiliğinden yetişen ve yöre halkı tarafından "göbek" olarak bilinen kuzugöbeği mantarı sezonu başladı. Toros Dağları'nın eteklerinde bulunan Akseki'de son yıllarda önemli bir gelir kaynağı haline gelen kuzugöbeği mantarı, bu sene de oldukça nadir bulunuyor. Bu nadirlik, mantarın fiyatına da yansıyor. Kilogram fiyatı 550 ila 600 liraya kadar yükselen kuzugöbeği, adeta altın değerinde satılıyor.

Bahar yağmurları ile canlanan Akseki'de, doğanın sunduğu lezzetlerden biri olan kuzugöbeği mantarı sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Doğadan toplanan kuzugöbeği mantarlarının tazesi kilosu 600 liraya kadar giderken, kurutulmuşu ise bin 5 bin liraya kadar alıcı buluyor. Şifa kaynağı bitkiler arasında gösterilen, bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi edici özellikte olduğu belirtilen kuzugöbeği mantarı nisan ve mayıs aylarında yağmurun ardından sedir, çam, köknar, meşe ağaçlarının dibinde yetişiyor.

Toros Dağları’nda nisan yağmurlarının başlamasıyla birlikte kuzugöbeği mantarının çıkmaya başladığı aktaran Fatma Kara, “Kuzugöbeği mantarı her yerde çıkmaz. Güneş gören, karlı, sedir ve ladin ağacı olan bölgelerde çıkar. Sabah arkadaşlar ile birlikte dağlara çıkar kuzugöbeği aramaya gideriz. Bu çok zevkli bir şey. Kuzugöbeğini toplamak oldukça zahmetli bir iştir. Sabahtan akşama kadar saatlerce ağaçların dibini geziyoruz. Günlük ortalama bir iki kilogram mantar topluyoruz. Akseki’nin kuzugöbeğinin lezzetine doyum olmaz” diye konuştu.

Genellikle her yıl topladıkları dağlardaki yerlere gittiklerini söyleyen Kara, konuşmasının devamında şu şekilde konuştu:

Mantarın nisan ve mayıs aylarında toplandığını dile getiren Mehmet Kara, şunları kaydetti:

Aksekili vatandaşlardan Hüseyin Çatlı ise sabahın erken saatlerinde yüksek yerlere çıkarak kuzugöbeği mantarı aramaya gittiklerini, akşama kadar bazen bir kilo, bazen 2-3 kilo kuzugöbeği mantarı topladıklarını ve oldukça zahmetli olduğunu söyledi.
“Kuzugöbeğini buldukça seviniyoruz. Bunun lezzeti bile bir başkadır. Yemeğini yapıyoruz. Kışın nohutla pişirmek için ise kurutuyoruz. Bu yıl havaların sıcak gitmesi sebebiyle kuzugöbeği erken çıktı. İnşallah havalar yağmurlu giderse mayıs ayı sonuna kadar kuzugöbeği toplamaya devam ederiz. Yağmur yağmazsa olmaz. Yağmur yağarsa ağaçların ve otların diplerinde çıkmaya devam eder.” 
"Toros Dağları’nda nisan yağmurlarının başlamasıyla birlikte kuzugöbeği mantarı çıkmaya başladı. Kuzugöbeği mantarı her yerde çıkmaz. Güneş gören, karlı, sedir ve ladin ağacı olan bölgelerde çıkar. Kuzugöbeğini toplamak oldukça zahmetli bir iştir. Sabahtan akşama kadar ağaçların dibini gezerek kuzugöbeği arıyoruz. Günlük ortalama bir iki kilogram kuzugöbeği mantarı topluyoruz. İnşallah havalar yağışlı gider ve kuzugöbeği çıkmaya devam eder. Yağmazsa sezon kapanır."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 04:08
Güneş 05:38
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı