Balık yağı faydaları! Neden balık yağı kullanmalıyız?

Balık yağı omega 3 yağ asitleri ile doludur. Omega 3 yağ asitleri vücutta üretilmediğinden ve kas aktivitesinden hücre büyümesine kadar birçok fonksiyon için gerekli olduğundan yediklerimizden gelmelidir.

SAĞLIK 25.03.2024, 05:35
Balık yağı faydaları! Neden balık yağı kullanmalıyız?
Balık yağı, DHA ve EPA olarak adlandırılan 2 çeşit omega 3 yağ asidi içerir. DHA ve EPA’nın diyet kaynakları, somon, ançüez, uskumru ve alabalık gibi yağlı balıklar ile midye, istiridye ve yengeç gibi kabuklu deniz ürünleridir. Keten tohumu, chia tohumu, ceviz, kabak çekirdeği ve kanola yağı, soya yağı gibi bitkisel kaynaklarda alfa linolenik asit adlı başka bir tür omega 3 yağ asidi içerirler, bunlar vücut tarafından DHA ve EPA’ya dönüştürülebilmektedir. Bu bitkisel kaynaklardan günde 1-2 porsiyon tercih edilmesi omega 3 eksikliğinden kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Tavsiye edildiği gibi alındığında balık yağı takviyeleri genellikle güvenli kabul edilir. Balık yağı neredeyse hiç cıva içermiyor gibi görünmektedir bu da belirli balık türlerini yerken ki duyulan endişeyi ortadan kaldırabilir. Genel olarak çoğu yetişkinler için günlük 250-500 mg arası omega 3 (EPA+DHA) önerilir. Bununla birlikte belirli sağlık koşulları için daha yüksek miktarlar kullanılabilir. Kalp sağlığını korumak için EPA’sı yüksek, hafıza problemleri, zeka, beyin, sinir ve göz gelişimi için DHA’sı yüksek omega 3’ler alınmalıdır. Yetişkinlerde omega 3 içeriği EPA’dan, hamile/emziren anneler ve çocuklarda ise DHA’dan zengin olmalıdır.
Balık yağının kan inceltici bir etkisi vardır, fazla kullanımı kanama riskini artırabilir. Aspirin gibi ilaçlar veya E vitamini, sarımsak, zencefil, gingeng, ginkgo ve zerdeçal takviyeleriyle birlikte kullanılmamalıdır. Tansiyon ilacı kullanıyorsanız balık yağı almak tansiyonu daha da düşürebilir. Doğum kontrol ilaçları balık yağının trigliseridler üzerindeki olumlu etkisini azaltabilir. Orlistat etken maddeli kilo verme ilacı kullananlarda balık yağının emilimi azalabilir. Takviye ve ilaç arasında en az 2 saat olmalıdır.
Önemli Not: Vücudunuzun ihtiyaçları doğrultusunda doğru ürünü ve ideal dozu belirlemek için doktorunuzla veya beslenme uzmanınızla çalışın. Herhangi bir takviyeden yararlanmanın tek yolu, onu doğru şekilde ve bilgi sahibi bir sağlık uzmanı rehberliğinde kullanmaktır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı