Son Dakika

Kars'ın kuş cenneti kurudu: Kuşlar göç etti, sazlıklar yakıldı!

Türkiye'nin 13. Ramsar alanı olan ve 182 kuş türüne ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölü kurudu. Kuraklık ve su kullanımının yanlış yönetimi nedeniyle göl tamamen kururken, kuşlar da burayı terk etti. Gölün etrafındaki sazlıklar da yangınlarda yok oldu.

AİLE 27.04.2024, 13:05
2
Kars'ın kuş cenneti kurudu: Kuşlar göç etti, sazlıklar yakıldı!
Bir zamanlar kuş cennetine ev sahipliği yapan kuyucuk gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!
2009 yılında Türkiye'nin 13. Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar (Ramsar) alanı olan ve geçtiğimiz dönemlerde yaklaşık 182 kuş türüne ev sahipliği yapan Kars'ın Arpaçay ilçesinde bulunan Kuyucuk Gölü, kuraklık ve bilinçsiz insan faaliyetleri sonucu tamamen kurudu. Kuruyan gölü kuşlar terk ederken, gölün etrafında bulunan sazlıklar da yakıldı. Kuyucuk Gölü’nün yanan sazlıkları ise havadan görüntülendi.
Konu hakkında konuşan vatandaşlar, "Burası Kuyucuk Gölü 7-8 yıl öncesine kadar çok güzel kuş cenneti olan bir gölümüzdü ancak kurudu. Burası artı göçmen kuşların geçtiği noktadaydı. Bunun yanı sıra otluklar, sazlıklar yeni yakılmış. Bakımı yok, koruması yok. Gerekli tedbirlerin önlemlerin alınması gerekiyor. Kuşlarının içerisinde olduğu Kuyucuk Gölü’nün eski halini almasını istiyoruz" ifadelerinde bulundular.
Avrasya-Afrika göç yolunda önemli bir durak noktası olan ve 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti, kuraklık ve bilinçsizce yakılan sazlıklar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Göldeki sular çekildi ve kuşların yuvalarının bulunduğu sazlık alanlar da kurudu. Bu durum, göçmen kuşlar için önemli bir durak noktası olan Kuyucuk Gölü'nün ekolojik dengesini bozdu ve bölgedeki biyolojik çeşitliliği tehdit altına aldı.
Kuruyan sazlık alan da bilinçsiz kişiler tarafından ateşe verilerek yakıldı. Bu olay, gölün yok oluşunu hızlandırdı ve bölgedeki doğal güzelliğe büyük zarar verdi.
Kaynak: İHA

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 09 Mayıs 2024
İmsak 03:55
Güneş 05:29
Öğle 12:40
İkindi 16:28
Akşam 19:41
Yatsı 21:08
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı