Beyaz lahananın faydaları

Lahana, düzenli tüketildiğinde; diyabet, obezite ve genel mortalite riskini azaltan, sağlığa son derece faydalı bir sebzedir. Tercihen serin iklimde yetiştirilir, soğuğa ve dona tahammülleri yüksektir. Peki beyaz lahana nedir, faydaları nelerdir?

SAĞLIK 27.03.2024, 06:25
2
Beyaz lahananın faydaları
Türkiye’de en yaygın olarak beyaz lahana tüketilmektedir. Ayrıca çapı ortalama 3 cm olan Brüksel lahanası, yeşil, mor, kırmızı ve Savoy da yetiştirilmektedir. Tüm lahana çeşitleri vücuda antioksidan bakımından fayda sağlarken renkleri koyulaşıp morlaşan tüm sebzeler serbest radikallerle savaş bakımından daha güçlüdür.
Lahana yüksek oranda; C vitamini, K vitamini ve A vitamini içerir. Ayrıca; pantotenik asit (B5 vitamini),piridoksin (B6 vitamini),tiamin (B1 vitamini),riboflavin (B2 vitamini) niasin (B3 vitamini) gibi temel vitaminler bakımından da zengindir. Sodyum ve potasyum başta olmak üzere manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve çinko mineralleri içerir. İyi bir çözünür lif kaynağıdır.
1 litre suyu kaynatın ve üzerine 10 adet lahana yaprağı ekleyerek kapağı kapalı olarak 5 ila 7 dakika kadar daha kaynatın. Ilınınca yaprakları alın. Bu suyu günde 2 kez içebilirsiniz.
Anti bakteriyel özelliklere sahiptir, toksin atımını sağlar.
Havuç suyu karıştırılarak içildiğinde diş eti hastalıklarına iyi gelir.
Lahanaya kokusunu veren kükürt, klor ve iyot, bağırsakları temizler.
Düzenli olarak lahana suyu veya çiğ lahana tüketmek selüliti azaltır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı