Dikkat! Sahte altın piyasayı istila ediyor: Kuyumcular bile risk altında!

Altın fiyatları her geçen gün yükselmeye devam etmesi, merdiven altı altın üretim yapan dolandırıcıları hareketlendirdi. Bu durum, altın yatırımcılarını ve vatandaşları ciddi şekilde tehdit ediyor. Konu hakkında uyarılarda bulunan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, vatandaşların cumhuriyet altını alırken Darphane üretimi istediğini belirtmesi gerektiğini vurguladı.

EKONOMİ 16.04.2024, 10:15
2
Dikkat! Sahte altın piyasayı istila ediyor: Kuyumcular bile risk altında!
Küresel piyasalarda tırmanan altın fiyatları, bazı fırsatçılar için de cazip bir kazanç kapısı haline geldi. Merdiven altı üretim yapan sahteciler, son dönemdeki fiyat artışından faydalanarak piyasaya sahte altın sürmeye başladılar.
Uzmanlar, bu durumun altın alıcıları için büyük bir risk oluşturduğuna dikkat çekerken, sahte altınlar, gerçeğinden ayırt edilmesi zor olacak şekilde üretilebiliyor. Bu da vatandaşların dolandırıcılığa uğramasına neden olabiliyor.

Mevcut piyasada merdiven altı üretimin arttığı yönünde haberler aldıklarına dikkat çeken Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, “Cumhuriyet altınları 916.66 milyem yani 22 ayardır. Sahteciler ürünün içerisindeki saf altın miktarını düşürerek ayarıyla oynuyor; 22 ayar olması gereken ürünü aslında daha düşük ayarda üretiyorlar” ifadelerini kullandı.
Sahte altınların küçük atölyelerde bulunan küçük makineler ile amatör bir şekilde üretilebildiğini söyleyen Şahin, “Üretici ayarını düşük yaptığı için kuyumculara da daha düşük fiyattan satabiliyor. Bu küçük marjları kâr olarak gören bazı kuyumcular da bu ürünleri sahte olduğunu bile bile alıyor ve vatandaşlarımıza satıyor” dedi.

Ayarıyla oynanmış altınları ‘sahte altın’ olarak vasıflandıran Şahin, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

Altın fiyatları son yıllarda yükseliş trendinde olmasıyla birlikte, sahte altın üretimi ve satışı da maalesef artmaktadır. Sahte altınlardan korunmak ve dolandırıcılığa uğramamak için bazı önemli noktalara dikkat etmeniz gerekir.

“Darphane üretimi olmayan cumhuriyet altınlarının tamamı sahte altındır. Bunu net ifadeyle belirtebiliriz. Ayarının düşürülmesine rağmen yüksek ayardan satılan ürünlerde vatandaşımız daha fazla para vermiş oluyor. Birinci zarar ettiği yer burası. Sahte bir çeyrek altın satıldığında, piyasadaki satış fiyatının 150 TL altında satılabiliyor. Bu meblağ daha büyük ürünlerde katlanarak artıyor. Özetle, vatandaş hem alırken hem de satarken zarar etmiş oluyor. Bu yüzden ısrarla vatandaşlarımızın cumhuriyet altını alırken Darphane üretimi istediğini belirtmesi gerektiğini vurguluyoruz."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı