Hazine ve Maliye Bakanlığı duyurdu: Banka hesapları takip altında

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi sıkılaştırıyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda, vergi kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olunacağı belirtildi.

GÜNDEM 25.04.2024, 08:20
1
Hazine ve Maliye Bakanlığı duyurdu: Banka hesapları takip altında
Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre, vergi kaçağına sebebiyet veren ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olunacak. Bu kapsamda, vergi müfettişleri tarafından işletmelerin, şirket ortaklarının, çalışanlarının ve işletmeyle ilişkili kişilerin banka hesapları denetlenecek. Mükelleflerin satışlardan elde ettiği gelirlerin başka banka hesaplarına aktarıldığı tespit edilirse, ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın "Risk Analiz Genel Müdürlüğü" ve Vergi Denetim Kurulu'nun "Risk Analiz Sistemi" (VDK-RAS) aracılığıyla bankalar ve kredi kartı okuma makinesi (POS) veren firmalardan gelen para hareketleri analiz edilecek. Riskli mükellefler incelemeye alınacak ve mükellef olmayan kişilerin banka hesaplarına sürekli para transferi yapması halinde bu kişiler de gelen paralarla ilgili olarak izaha davet edilecek.
Vergi denetimleri sırasında, mükellef olmayan kişilerin banka hesaplarına gelen paraların kaynağı izah edilemez ve bu paraların vergiye tabi bir işleme dayandığı ve vergilendirildiği kanıtlanamazsa, bu kişiler hakkında ticari faaliyet kapsamında vergi incelemesi başlatılacak. Yapılan incelemeler sonucunda ticari faaliyet tespit edilenler hakkında mükellefiyet kaydı açılacak ve kayıt ve beyan dışı bırakılan tutarlar üzerinden özel usulsüzlük cezası, KDV, gelir vergisi, geçici vergi ve vergi zıyaı cezası kesilecek.
5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında, banka hesaplarını başkasına kullandıranlar hakkında vergi müfettişleri tarafından düzenlenen raporlar Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından değerlendirilecek ve suç işleyenler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 04 Mayıs 2024
İmsak 04:02
Güneş 05:34
Öğle 12:40
İkindi 16:27
Akşam 19:37
Yatsı 21:02
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı