İnovasyon Nedir, Ne Demek? Anlamı

İşletmeler, rekabetçi bir ortamda bulundukları için değişen dünyaya uyum sağlamak zorundadır. Bu nedenle inovasyon konusuna önem veren işletmeler başarıyı yakalar. Bu yazımızda inovasyon hakkında bilinmesi gereken her şeyi örnekleriyle birlikte bir araya getirdik.

BİLİM VE TEKNOLOJİ 05.04.2024, 13:20
İnovasyon Nedir, Ne Demek? Anlamı
İşletmelerin teknolojik açıdan günceli yakalaması inovasyon olarak tanımlanır. Latince innotavus kelimesinden gelen inovasyonun Türkçe karşılığı yeniliktir. Buna rağmen inovasyon kavramı tek bir kelime ile ifade edilemeyecek kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. İnovasyon teknolojik alanda meydana gelen yenilikleri ifade etmekle birlikte bir icat olarak değerlendirilmemelidir. Bilim ve teknoloji alanında topluma yön verecek olan yeniliklerin güçlü bir hal almasını ifade etmek için kullanılır.

İnovasyonun anlamını araştırdığımızda karşımıza yenileştirmek, geliştirmek ve değiştirmek kelimeleri çıkar. Aynı zamanda daha verimli süreçler ortaya çıkar ya da ürün ve hizmet yaratmak amacıyla da kullanılır. İşletmelerin inovasyon kelimesini yeni fikir yaratmak ya da var olan fikri geliştirmek anlamında kullandığı görülür. Bu kavram mevcut sorunların yenilikçi fikirler ile çözülmesi amacıyla ortaya çıkmıştır.
İnovasyon kelimesi ihtiyaç anında yeni uygulamaların geliştirilmesi gerektiğini vurgulamak için de kullanılır. Yeni teknolojiler sorunlara yönelik çözüm yöntemi üretmek amaçlı yönetilir. Sonuç olarak mevcut sorunların ortadan kaldırılması amaçlanır. İnovasyonda ürün icat edilmez. Var olan bir ürün geliştirilir ve dönüştürülür. Bu nedenle inovasyonun anlamı yenilikçi ve faydalı düşünceler denebilir.

İşletmeler açısından inovasyonun önemi değer yaratmaktır. Gelişen teknoloji karşısında yenilik ve iyileştirme yapmak işletmeler için hayati önem taşır. İşletmelerin başarılı bir inovasyon sürecini yönetmesi için farklı kaynaklar yaratması, süreçleri optimize etmesi ve mevcut ürünleri iyileştirmesi gerekir.

İnovasyon bazı kriterlere göre çeşitlere ayrılır. Çoğu kişi için inovasyon, ürün ve hizmetlere yapılan yenilik ile iyileştirmeler olsa da bundan çok daha fazlasıdır. İşletmelerin faydalandığı çok sayıda inovasyon çeşidi vardır. Bu inovasyon çeşitleri arasında öne çıkan seçenekler şunlardır;
Ürün ve Hizmet: Fiziksel ürünlere ya da hizmetlere yapılan inovasyon işlemlerini kapsar. İşletmeler müşterilerin sundukları içeriklerde yeniliğe ve gelişmeye dikkat eder.
İş Modeli: İşletmenin iş yapma düzenini ortaya koyan inovasyon çeşididir. İş modeli inovasyonunun içinde pazarlama, strateji, finans tedariği ve fiyatlandırma gibi konular yer alır. Bu alanlarda yenilik ve gelişim hedeflenir.
Süreç: İşletmelerin ürün ya da hizmetleri için alıcı arama sürecinde yaptıkları yeniliği ve gelişmeyi belirten inovasyon çeşididir. Teknolojik yenilikler bu inovasyon çeşidinin temel noktasını oluşturur.
Örgütsel: İşletmenin sahip olduğu hiyerarşik yapıdaki yenilik ve gelişmeleri tanımlayan inovasyon türüdür.

Bir ürün geliştirme aşamasındayken onun üstünde yapılan iyileştirme ve gelişmelere ürün inovasyonu denir. Ürün iyileştirildikten sonra piyasaya sunmaya hazır hale gelir. Bununla birlikte işletmenin yeni bir ürünü pazara sunması ürün inovasyonu olarak adlandırılmaz. Ürün inovasyonu yeni bir ürün yapmak ile ilgili değildir. Var olan ürüne daha iyi özellikler eklenmesidir.

Fiziksel ürünlerin dışında hizmetlerin yenilenmesi ve geliştirilmesi de inovasyon olarak değerlendirilir. Mevcut bir ürün üzerinde değişim çalışmaları uygulandıktan sonra kullanıcılara sunulabilir. Daha çok müşteri çekmek adına bazı hizmetlerin yenilenip tekrar piyasaya sürüldüğü olur. Bu işlemlerin tamamı hizmet inovasyonu olarak adlandırılır.

İşletmelerin tüm fonksiyonlarını içinde bulunduran pazarlama inovasyonu geniş bir kapsama sahiptir. Bu inovasyon türü henüz işletme kurulmadan yapılan pazar araştırması, müşteri profilinin tanınması gibi adımları içerir. Tasarım, pazarlama ile uygun bir şekilde çalışmak durumundadır. Aksi taktirde tasarımların ticari hale gelmesi güçleşir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı