Osmanlı çileği tarlada alıcı buluyor! Kilosu 400 TL

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yetişen, kendine özgü aroması ve tadıyla gurmelerin gözdesi haline gelen Osmanlı çileği, bu yıl da tarladan hasat edilmeden satılıyor. Kilosu 400 liraya ulaşan bu değerli meyvenin yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor.

EKONOMİ 08.05.2024, 15:40
4
Osmanlı çileği tarlada alıcı buluyor! Kilosu 400 TL
Karadeniz Ereğli'de, kestane toprağında yetişen ve yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün bir lezzet kazanan Osmanlı çileği, gurmelerin ve meyve severlerin gözdesi haline geldi. Her yıl Mayıs ayında hasat edilen bu nadide meyve, rengi ve aromasıyla tarlada alıcı buluyor.

Kilosu 400 TL'den satılan çileğe yurt dışından da yoğun talep olduğunu söyleyen Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, şunları kaydetti:

Öte yandan Üçköy’de kurum ve kuruluşların destekleriyle beş dönüm araziye kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi’yle birlikte üründe artış yaşandığını kaydeden Çetinkaya, bu yıl 4 ton çilek hasat etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Osmanlı çileği, İlk olarak 1920'li yıllarda Karadeniz Ereğli'de ekimine başlanmıştır.
İstanbul bölgesinden bu dönemde Karadeniz Ereğli'ye getirilen çilek, yerli kültür olan diğer çilek ile etkileşim sürecine girmiş ve ortaya Osmanlı çileği denen nazik ve aromalı bir çilek çıkmıştır. 
1930 senesinde Türkiye'nin devlet tarafından kredilendirilen ilk konserve fabrikası Osmanlı çileğinin yoğunlaşması ile birlikte Karadeniz Ereğli'de kurulur. 1960'lı yıllarda Karadeniz Ereğli'de Osmanlı çileği üretimi had safhaya ulaşır ve ülke genelinde adını duyurur.
Mevsim normallerinde, Haziran ayı başlarında ilk meyvesini vermeye başlayan Osmanlı çileği, haziran ayı sonuna doğru artık meyve vermez. Hassas bir yapıya sahip olduğundan çok büyük ilgi isteyen Osmanlı çileği üreticileri tarafından sabahın erken saatlerinde zedelenmeden toplanır ve 1 – 2 saat içerisinde hemen satışa çıkarılır. Toplanan çileğin açık havadaki ömrü sadece 15 – 20 saat olduğundan hemen tüketilmesi gerekmektedir.
“Mayıs ayının ilk haftasındayız daha önceki dönemlerde bu kadar olgunlaşmamıştı. Yaptığımız çalışmalar artık kendini göstermeye başladı. Bölgemizde üretim geçtiğimiz yıllara nazaran en az ikiye katlandı. Çevredeki üretim sayısı hızla artıyor. Burada yapılan çalışmalar, halkın bilgilendirilmesi, Osmanlı çileğinin yeniden anlaşılmış olması bunda büyük etken. Dolayısıyla Osmanlı çileği için insanlar yeniden üretime başladılar. Ereğli Kaymakamlığımız, Osmanlı çileği ile ilgili çilek üreticileri kursları açmaya başladı. Bu da son derece önemli bir adım. Osmanlı çileğinin gelişimini sağlayabilmek için bu yıl kararlar aldık. Aldığımız karar da ürünün belli bir miktarını az da olsa ilçe halkına tattırmak için manav, pazarlara küçük ambalajlarla indirmeyi düşünüyoruz. Ereğli’de yaşayan insanlar daha fazla Osmanlı çileğine yabancı kalmasın, bu lezzete kavuşsun.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Mayıs 2024
İmsak 03:42
Güneş 05:20
Öğle 12:40
İkindi 16:30
Akşam 19:51
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı