Son Dakika

SGK'dan son uyarı! Yapmayanlar pişman olacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ekonomik nedenlerden dolayı kişiler boşandığı eşi ile birlikte kalarak dul ve yetim maaşları alıyor. SGK, bu kişilerin tespiti için çalışmalara başladı. Bunu yapan kişilerden önce maaşları kesilecek ve verilen ücretler faizi ile geri alınacak

EKONOMİ 26.04.2024, 09:40
1
SGK'dan son uyarı! Yapmayanlar pişman olacak
Türkiye'de son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar birçok kişiyi yasal olmayan işlere sevk ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun son günlerde en çok başını ağrıtansa  kayıt dışı istihdam ve dul aylıklarındaki düzensizlik olduğu aktarılıyor. 
Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre,  boşandığı eşi ile birlikte kalarak dul ve yetim maaşları alan kişilerin önce maaşları kesiliyor ardından ödenen paralar faiziyle alınıyor.

SGK, vergilendirmede kayıt dışılığı önlemek amacıyla yeni düzenlemeleri hayata geçiriyor. Kurum kayıt dışı çalışan kişiler hakkında yeni düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Kurum tarafından yapılan açıklamada 2010’larda kayıt dışı istihdam oranı yüzde 40 ila 43’lerdeyken, 2023 yılında bu oran yüzde 25.42’ye düştüğü vurgulandı. Kayıt dışı çalışma oranı halen yüksek ancak geçen yıllara nazaran düşüş görülüyor. 
Sosyal güvenlik sisteminde kayıt dışılığın ya da sahteciliğin birçok yolu var. Mesela, prim gün sayısı emeklilik için yetmeyenlerin bir tanıdığının şirketinde kendini sigortalı göstermesi ve bu yolla birlikte emekli olması. 

Ekonomik sıkıntılar çeken çiftler ölen babadan maaş alabilmek için boşanma yoluna gidiyor. Mesela, hamilelik döneminde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek ve doğum öncesi ile sonrasında iş göremezlik ödeneğinden faydalanmak için bir yerde çalışılıyor gösterilmesi. SGK, bunların tamamını değil ama bir kısmını tespit ediyor.

SGK tarafından yapılan denetimler sonucunda 2023 yılında 20 bin 811 kişinin kayıt dışı çalıştığı tespit edilmiş; bunların 2 bin 264’ü yabancı uyruklu çalışanlar. - 2023 yılında 1.533 işyerinin sahte olduğu tespit edilmiş.

Ekonomik sorunların artmasından dolayı kendilerine yasa dışı ek gelir sağlamayı düşünen çiftler yetim aylığı alabilmek için eşlerinden boşanıyor. SGK; bu şekilde boşandığı eşi ile birlikte yaşamaya devam eden 2 bin 418 kişiyi tespit ederek, aylıklarını kesmiş. - Yine yapılan denetimler sonucunda 2023 yılında 112 bin 421 tescilsiz sigortalı, 15 bin 443 tescilsiz işyeri tespit edilmiş. - Denetimler ve tespitler sonucu SGK, 1.2 milyar TL’nin üzerinde para cezası yazmış.

Kayıt dışı çalışan kişiler ve iş yerlerinde çalışıyormuş gibi gösterilen kişiler eğer tespit edilirse Sigortalılık ve prim günleri iptal ediliyor ve ödenen primler kendilerine iade edilmiyor. Emekli olunmuşsa, aylık kesiliyor, emeklilik iptal ediliyor, ödenen maaşlar faiziyle geri alınıyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 06 Mayıs 2024
İmsak 04:00
Güneş 05:32
Öğle 12:40
İkindi 16:27
Akşam 19:39
Yatsı 21:05
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı