Somon balığı sofralara ulaşıyor: Trabzon'da hasat başladı!

Tarlalarda ve bahçelerde olduğu gibi, denizlerde de hasat mevsimi başladı. İhracat rekorları kıran Türk Somonu’nun Trabzon’un Arsin ilçesi açıklarında denizde bulunan kafeslerden hasadına başlandı.

EKONOMİ 08.05.2024, 11:10
1
Somon balığı sofralara ulaşıyor: Trabzon'da hasat başladı!
Tarlalarda ve bahçelerde olduğu gibi, yetiştiricilik yoluyla elde edilen deniz ürünlerinde de hasat zamanı geldi. İhracat rekorları kıran Türk Somonu'nun hasadı, Trabzon'un Arsin ilçesi açıklarında bulunan kafeslerden büyük bir coşkuyla başladı.

Barajlarda yetiştirilen somon balıkları, 100 ila 800 gram arasında bir ağırlığa ulaştıklarında barajlardan alınıp denizlerde bulunan çelik kafeslere yerleştiriliyor. Burada kaldıkları süre boyunca aralıklı olarak beslene  somon balıkları, yaklaşık 2,5 kilogram ağırlığına ulaştıklarında ise hasatları gerçekleştiriliyor.

Trabzon'un Arsin ilçesinde, Türk Somonu'nun hasadı için heyecan verici bir operasyon gerçekleşti. Su ürünleri yetiştiricileri, gecenin karanlığında teknelerle kafeslerin yanına giderek, titiz bir şekilde hasada başladılar. Kafeslerdeki somonlar, vinç ve ağ yardımıyla özenle teknelere taşındı. Hasat edilen somonlar, teknelerde bulunan buz dolu su tanklarına alındı.
Buradan kıyıya çıkarılan somonlar, işlenmek için kamyonlarla balık fabrikalarına götürüldü. Fabrikadaki işlemleri tamamlanan Türk Somonları birçok ülkeye ihracat ediliyor.

Türk somonu, son yıllarda hem lezzeti hem de ihracat potansiyeli ile Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Bu katkılar 2023 yılında da artarak devam ediyor. 
Buna göre, 2022'de 49 bin 196 ton somon ihraç ederek 363 milyon 102 bin 216 dolar gelir elde eden Türkiye, 2023'te bu başarıyı daha da ileriye taşıyarak 63 bin 161 tona yükseltti. Bunun karşılığında ise 396 milyon 315 bin 453 dolar ihracat geliri elde edildi.

Türk somonuna yurt dışından yoğun talep olduğunu aktaran ihracatçı firmanın Üretim Sorumlusu Ayhan Yıldırım,  konuşmasının devamında, şunları kaydetti:

Türk Somonu’nun yağsız ve Omega-5 oranı yüksek bir balık olduğunu kaydeden Yıldırım, "Somonu ihraç ettiğimiz ülkelerin istediği oranda balık yapıp, onların istediği sağlıklı balık yetiştiriyoruz. Vietnam, Çin ve Rusya başta olmak üzere birkaç ülkede çok yoğun istek var. Türk Somonu bir lüks. Onların istediği gibi bir üretim yapıyoruz" şeklinde konuştu.
"Somon hasadından önce Fransa’dan ve Polonya’dan getirilen yumurtaları kuluçka halinde üreticilere dağıtıyoruz. Balıkların büyüklüğü 2 ila 5 gram arasına gelince barajlara indiriyoruz. Burada 11 ay boyunca 100 ila 800 gram arasına gelince denize indiriyoruz. 6 ay boyunca 2,5-3 kilogram civarına getirip ihracata hazırlıyoruz."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:43
Güneş 05:21
Öğle 12:40
İkindi 16:29
Akşam 19:50
Yatsı 21:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı