Tüberküloza dikkat: Her yıl 1 milyonu aşkın kişinin ölümüne neden oluyor

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Bulaşıcı Hastalıklar Çalışma Grubu tarafından yayınlanan rapora göre, tüberküloz hala küresel bir sağlık tehdidi olarak varlığını sürdürüyor.

SAĞLIK 10.04.2024, 15:10
1
Tüberküloza dikkat: Her yıl 1 milyonu aşkın kişinin ölümüne neden oluyor
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nin (HASUDER) Bulaşıcı Hastalıklar Çalışma Grubu tarafından hazırlanan tüberküloz raporu, bu küresel tehdidin güncel durumunu ve acil çözüm ihtiyacını gözler önüne seriyor.
Her Yıl 1.5 Milyon Can Alan Bir Hastalık: Raporda çarpıcı bir şekilde ifade edildiği gibi, her yıl 10 milyon insan tüberküloza yakalanıyor ve 1.5 milyon kişi bu hastalıktan hayatını kaybediyor. Önlenebilir ve tedavi edilebilir olmasına rağmen tüberküloz, küresel sağlık için büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor.
Enfeksiyon Riski Her Yerde: Dünyadaki her dört kişiden biri tüberküloz bakterisiyle enfektedir. Hastalık, tüberküloz hastası bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasıyla kolayca bulaşabiliyor. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar ise hastalığa yakalanma riskine daha çok maruz kalıyor.
Yoksulluk ve Sosyoekonomik Eşitsizlikler: Tüberküloz, düşük ve orta gelirli ülkelerde daha yaygın görülüyor. Yüksek gelirli ülkelerde yüzbinde 10 olan tahmini görülme sıklığı, düşük gelirli ülkelerde 20 kat daha fazla. Yoksulluk ve sosyoekonomik eşitsizlikler, tüberkülozun yayılmasında önemli rol oynuyor.
Çözüm: İlaç Tedavisi ve Farkındalık: Tüberküloz, ilaç tedavisiyle iyileşebilen bir hastalık. HASUDER raporu da bu konunun altını çiziyor. Erken teşhis ve doğru tedavi ile tüberkülozun önlenmesi ve kontrol altına alınması mümkün.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı