Uzman çavuş istifa edebilir mi? Şartları 2024

Uzman çavuşlar belirli bir süre boyunca görevlerini sürdüreceklerine dair sözleşme imzalayarak atanır. Bu nedenle uzman çavuşların mesleklerini istedikleri gibi bırakması gibi bir durum söz konusu değildir. Uzman çavuşların hangi durumlarda istifa edeceklerine dair ayrıntılı bir yazı yazdık.

GÜNDEM 10.04.2024, 22:05
Uzman çavuş istifa edebilir mi? Şartları 2024
Uzman çavuşların istifa etmesi için bazı özel durumların yaşanması gerekir. Normal şartlar altında bir sözleşmeye dayalı olarak görevini sürdüren uzman çavuşların istifa etmeye hakkı yoktur. Mevzuata göre sözleşmenin feshedilebileceği bazı durumlar mevcuttur. Uzman çavuşlar için istifayı mümkün kılacak durumlar şunlardır:
Yukarıda belirtilen şartları karşılamayan uzman çavuşların ne olursa olsun istifa etme hakkı bulunmaz. Uzman çavuşların imzaladığı sözleşmeyi takiben ilk 5 aylık intibak döneminde sözleşme feshi yapmaları mümkündür. Bu süreç içinde sözleşmeyi feshetmeyi tercih eden uzman çavuşların Türk Silahlı Kuvvetleri ile olan ilişiği kesilir. Ek olarak uzman çavuşa ödenen peşin aylık ve özlülük hakları geri alınır.
Herhangi bir sebeple istifa eden uzman çavuşların Türk Silahlı Kuvvetleri’nde tekrar görev alması söz konusu değildir. Uzman Erbaş Kanununun 12’nci maddesinde bu durum açıkça belirtilir. Buna ek olarak sözleşme süresi bitince yenilemeyenler ve sağlık durumu nedeniyle görevini bırakmak zorunda kalanlar görevini tekrar devralabilir. Bu şartları karşılayan kişilerin süreç için başvuru yapması gerekir.
Uzman çavuşların bir nedenden izinden dönmemesi ya da firar ederek sözleşmesini feshetmesi gibi durumlar yaşanabilir. Böyle bir senaryo uzman çavuşun 7 gün ya da daha fazla bir süreçte görevini ihmal etmesi anlamını taşır. Askeri Ceza Kanunu böyle durumları firar ya da izin tecavüzü olarak değerlendirir. Uzman çavuş hakkında yapılacak olan yargılama sürecinin ardından ne kadar ceza aldığı ortaya çıkar.
Uzman çavuş sözleşmesinin idare tarafından feshedilebileceği durumlar Uzman Erbaş Kanunu’nun 12. maddesi ile bağlı Yönetmeliğin 13. maddesinde belirtilir. Buna göre idare tarafından yapılan sözleşme fesih nedenleri şunlardır:
Yönetmelik gereğince sözleşmesi feshedilen uzman çavuşların 60 gün içinde dava açma yoluna gitmeleri gerekir. Uzman çavuşun görev yaptığı son yerdeki idare mahkemesine başvurması şartı vardır. Hukuka aykırı bir şekilde yapılan sözleşme feshinin iptali istenir. Aynı zamanda bu süreç içinde mahrum kalınan maaşların ödemesi talep edilir. Haksız fesih yapıldığına dair şartların dilekçede yer alması önemlidir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:10
Güneş 05:40
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:33
Yatsı 20:56
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı