Van’ın bir ilçesinde ortaya çıkan liste: Eğitimin durumunu gözler önüne serdi

İktidarın izlediği eğitim politikaları kendi içinde sorunlarıyla devam ediyor. Ücretli öğretmenlik sistemi ise tepki çekiyor…

GÜNDEM 22.04.2024, 04:35
2
Van’ın bir ilçesinde ortaya çıkan liste: Eğitimin durumunu gözler önüne serdi
Var olan öğretmen açığı, ücretli öğretmenlik ile doldurulmaya devam ederken, uygulanan sistem ise sık sık yanlışlar ile gündeme geliyor. Van’ın bir ilçesinde görevlendirilen ücretli öğretmenlere ilişkin ortaya çıkan listede ücretli öğretmenlerin lisans ve eğitim fakültesi mezunu olmadığı ortaya çıktı. Ücretli öğretmenler ise uygulanan sisteme tepki gösterdi.

Van’ın bir ilçesinde görevlendirilen ücretli öğretmenlerin listesinde eğitimlerinin yetersizliğinin ortaya çıktığını ifade eden Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy, uygulanan sistemin sorun oluşturduğunu belirterek, “Bu şekilde öğretmenlik mesleği ayaklar altına alınıyor ve üç kuruşa ücretli öğretmenler adı altında ucuz isçi çalıştırılıyor. Bu kişilerin de hiçbirisi lisans ve eğitim fakültesi mezunu değil. Bunlar da sınıf öğretmeni yani ilkokulda görevlendiriliyor. Bu şekilde bir eğitim olur mu? Dernek olarak bunu siz yetkili ve önde gelenlere iletiyoruz. Devlet ucuz işçi olarak öğretmenlik vasfı bile olmayan kişileri öğretmen olarak çalıştırıyor. Bu uygulama yanlış. Bu tablo eğitim için utanç vericidir” ifadelerini kullandı.

Türk Eğitim-Sen’in yayınladığı ücretli öğretmenlere ilişki verileri hatırlatan Atasoy, görevlendirilen ücretli öğretmenlerin çoğunun eğitim fakültesi mezunu olmadığına dikkat çekerek, “Türk Eğitim-Sen verilerine göre 2023-2024 yılında ücretli öğretmen olarak görevlendirilen öğretmen sayısı 71 il için 66 bin 780. On il bu sayıyı göndermiş, bunlar ile beraber bu sayının 80 bin üzerinde olduğu görülmektedir. En çok ücretli öğretmen görevlendirilmesi 17 bin 411 sayı ile İstanbul. 3 bin 381 kişi Ankara. 3 bin 379 Bursa. 3 bin 105 İzmir. Ücretli öğretmenler olarak görevlendirilen birçok kişinin eğitim fakültesi mezunu olmadığı görülmektedir. Bu durum eğitimi önemli olarak tehdit etmektedir” dedi.

Uygulanan sistemin değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Atasoy, ücretli öğretmenlik yerine vekil öğretmenlik sisteminin getirilmesi gerektiğini belirterek, “Yapılması gereken vekil öğretmenlik sisteminin ve emektar dediğimiz 5, 10, 15 yıl çalışmış ücretli öğretmenlerin atamalarının tercih edilmeyen yerlere yapılması ve tecrübelerinden faydalanılmasıdır. Birçok kadrolu öğretmen tercih edilmeyen sınır ve doğu bölgelerinde çalışmıyor, çalışmak istemiyor. Tecrübeli ücretli öğretmenler buralarda kadrolu olarak uzun yıllar çalışmaya hazırdır” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 04 Mayıs 2024
İmsak 04:02
Güneş 05:34
Öğle 12:40
İkindi 16:27
Akşam 19:37
Yatsı 21:02
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı