Son Dakika

Vücutta ödem olmaması için ne yapılmalı?

Vücutta sıvı birikmesi ile meydana gelen ve gözle görülür durumda olan şişkinliklere ödem denir. Ödem genel olarak el ve ayak bölgelerinde meydana gelmektedir. Peki ödem olmaması için nelere dikkat edilmeli?

SAĞLIK 25.03.2024, 01:15
1
Vücutta ödem olmaması için ne yapılmalı?
Vücut dokularında çok fazla sıvının birikmesi ve sıkışması nedeni ile bazı bölgelerde şişkinlikler meydana gelir. Bu şişkinliklerin tanımlanması için ödem kelimesi kullanılır. Ödem oluşumu genel olarak ellerde, ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacak bölgesinde kendini göstermektedir.
Ödem oluşumunun en yaygın nedenleri arasında gebelik süreci, kullanılan ilaçların yan etkileri, yaralanmalar ve iltihap oluşumları yer alır. Bunların yanı sıra karaciğer hastalıklarının da ödeme neden olduğu bilinmektedir. Bunların yanı sıra farklı nedenlerden dolayı da ödem oluşumları meydana gelir. Sıvı birikmesine bağlı olarak gelişen bu durum, gözle görülür derecede şişkinliklere sebebiyet verir. Ödem olan bölgeye parmak ile bastırıldığında renk değişimi görülebileceği gibi baskı uygulanan yerin kısa süre içerisinde eski haline geldiği de görülebilir.
En sık karşılaşılan durumların yanı sıra ödem oluşumuna neden olan farklı etmenlerde bulunmaktadır. Bu etmenler şu şekilde sıralanabilir;
Vücutta ödem olduğunu gösteren semptomların başında, vücutta yeni oluştuğu fark edilen şişkinliklerdir. Bunun yanı sıra cilt gerilmesi ve karın bölgesinde boyut artışının meydana gelmesi de ödem belirtileri arasında yer alır. Ödem belirtileri arasında ayrıca şunlarda yer alır;
Vücutta meydana gelen ödemin en önemli nedeni, kişilerin çok fazla tuz tüketiyor olmasıdır. Bunun için ilk olarak tuz tüketiminin azaltılması gerekir. Bunun yanı sıra ödemin vücuttan atılması için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
Vücutta ödem oluşumunun önüne geçmek için ilk olarak yeterli miktarda su tüketilmesi gerekir. Bunun yanı sıra çok fazla tuz tüketiminden uzak durulmalıdır. Sofra tuzuna ek olarak salamura gıdalar, turşu, gazoz ve kola gibi gazlı içeceklerin tüketimi kontrol altında alınmalıdır. Kafein, çikolata ve mayan kökü gibi besinlerde vücutta su tutumunu arttırmaktadır.
Aşırı miktarda protein ve süt ürünü tüketimi de ödemin meydana gelme riskini arttırmaktadır. Düzenli ve kontrollü tüketildiğinde vücut için yararlı olan bu besin ögeleri, fazla tüketildiğinde farklı sağlık sorunlarına neden olur. Kilo kontrolünün sağlanması ve armut, üzüm, salatalık, tam tahıllı ürünler, avokado ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine ağırlık verilmesi, vücuttaki ödem oluşumu riskini azaltacaktır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:11
Güneş 05:41
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:32
Yatsı 20:55
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı