Yapay zeka tehdit mi? O meslek gurupları işinden olabilir

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) kurucusu Halil Aksu, yapay zekanın Türkiye'deki durumu, iş dünyası ve toplum üzerindeki etkileri ve geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 24.03.2024, 10:00
1
Yapay zeka tehdit mi? O meslek gurupları işinden olabilir
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) kurucusu Halil Aksu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yapay zeka liginde ABD, Çin, İngiltere gibi ülkelerden sonra ikinci ligde yer aldığını söyledi.
2017'de 12 olan yapay zeka girişimlerinin sayısının 400'e yaklaştığını ve bu girişimlerin yurt dışına ihracat yaptığını belirten Aksu, 2021'de yayınlanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nin de önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Yapay zekanın yanlış ellere geçmesi halinde büyük zararlara yol açabileceğini belirten Aksu, etik ve hukuki düzenlemelerin gerekli olduğunu savundu. Girişimcilere ve serbest ekonomiye müdahalenin en aza indirilmesi gerektiğini vurgulayan Aksu, şu ifadeleri kullandı:
“Ben liberal ekonomi savunucusuyum ama devletin de asgari düzenleme çerçevesi sağlaması gerektiğine inanıyorum. Yapay zeka yanlış ellere geçerse, yanlış, daha doğrusu kötü niyetli amaçlarla kullanılırsa, çok büyük zararlara ve tahribatlara sebep olabilir. Otonom araçların çarpışmasından menkul değerler piyasalarının manipülasyonuna kadar, yanlış kanser teşhislerinden sahte veya yalan içeriklerin yaygınlaşmasına kadar, istihdamı yok etmesinden özellikle de askeri alanda tehlikeli ve otonom sistemlerin başına buyruk hareket edip felaketlere neden olmasına kadar pek çok alanda, yapay zeka ters ve yıkıcı sonuçları olabilir.”

Aksu, yapay zekanın dezenformasyonda rol oynamadığını, asıl sorumluluğun sosyal medya şirketlerinde olduğunu söyledi. 
Bu şirketlerin "iş modeli" ve "ahlaki pusula"larının problemli olduğunu ve hakikatle sahte bilgiyi ayırmak için basit yapay zeka kullanabileceklerini belirterek “Aslında yapay zeka, kendisi yapmıyor bunu. Aslında sosyal medya şirketleri, burada en büyük sorumluluğu taşıyan oyuncular. Çünkü sizin de benim de sosyal medyaya girdiğimizde onun amaç fonksiyonu, onun kullandığı yapay zeka, sizi içeride tutmak, beni içeride tutmak. O yüzden benim önüme futbol videosu düşürüyor, kedi videosu düşürüyor, ekonomi haberi düşürüyor araya da diğerlerini serpiştiriyor. Şimdi bunu yapabilmek için, yapay zekayı beni tanımak, beni bağımlı hale getirmek için kullanıyor.” dedi

Aksu, yapay zekanın deprem tahmininde insan aklından daha iyi sonuçlar verebileceğini söyledi.
Sahadan veri toplama ve istatistiki modellere dayanan deprem tahmininin, öğrenen sistemler ve gelişmiş algoritmalar ile daha da geliştirilebileceğini vurguladı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:11
Güneş 05:41
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:32
Yatsı 20:55
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı