Yatak yarası olmaması için ne yapılmalı?

Yatak yarası, bası taraşı olarak da bilinmektedir. Uzun süreli yatalak olma durumundaki kişilerde sık sık meydana gelen yatak yaraları, kişinin sürekli aynı pozisyonda kalmasına bağlı olarak gelişir.

SAĞLIK 25.03.2024, 00:55
Yatak yarası olmaması için ne yapılmalı?
Kişinin uzun süre yatağa bağımlı olması ya da sabit bir yere bağımlı olması, cilt ve deri alı dokularında yaraların meydana gelmesine neden olur. Uzun süre aynı pozisyonda kalınması ise cilt üzerinde bir baskı meydana gelir ve bu durumda yatak yarası ya da bası yarası adı verilen sağlık sorunu ortaya çıkar.Özellikle kemik çıkıntılarının bulunduğu bölgelerde meydana gelen yatak yaraları, çıkıntıların deriye basınç uygulamasından dolayı oluşur. Bazı durumlarda meydana gelen yaralar enfeksiyon kapar ve bu durum iyileşme sürecini geciktirir.
Yatak yarasının en önemli nedeni basınçtır. Özellikle yatalak hastalarda meydana gelen bu durum, kişini sürekli aynı pozisyonda yatmasına bağlı olarak gelişir. Dokular aynı pozisyonda yatılmasından dolayı basınç altında kalır ve hastada yaraların meydana gelmesine neden olur. Yatağa bağımlı olan kişilerde bu sağlık sorunu meydana gelebildiği gibi tekerlekli sandalyeye bağımlı olan kişilerde de yatak yarası oluşumları meydana gelir.
Yatak yarası genel olarak yavaş yavaş ilerler. Ancak bazı durumlarda iki saat bile yatak yarasının oluşması için yeterlidir. Böyle bir süreçte kişide meydana gelen bası engellenmez ise kısa sürede yatak yarası kendini gösterir ve oldukça hızlı bir şekilde ilerleyerek, ciddi boyutlara ulaşır.
Genel olarak bakıldığında yatağa bağımlı olan kişilerin özellikle sırt bölgesinde yatak yarası olduğu görülür. Sırt üstü pozisyonda uzun süre yatan bu kişilerin kürek kemiklerinin üzerinde, dirsek bölgelerinde, kalça ve kuyruk sokumunda yatak yarası meydana gelebilir.
Yan pozisyonda yatan hastalarda ise kulak, diz, kalça ve ayak bileklerinde yatak yarası olmaktadır. Yatak yarası dört farklı evreden meydana gelir. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde kişilerin ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalması kaçınılmaz olur.
Dört farklı evreden meydana gelen yatak yarası, belli etmenlere göre evrelere ayrılır. Bu etmenler şu şekilde sıralanabilir;
Oldukça ciddi sağlık sorularına neden olabilen yatak yaralarının önlenmesi mümkündür. Bunun için alınması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:42
Öğle 12:41
İkindi 16:26
Akşam 19:31
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı